Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите условия за добра реколта от ЧЕСЪН

17 март 2023, 12:42 часа

Чесънът е обичан и често ползван в много ястия от нашата трапеза. Има характерна миризма, която намалява при готвене. Има изключително много ползи за цялостното здраве и безброй бабини лекове с негово участие.

За да засадите чесън е важно да знаете кой сорт е подходящ за вашия климат, както и за рецептите, които готвите ежедневно. Продължете да четете, за да разберете основни стъпки при засяване на чесъна.

Засаждане на чесън - от скилидка

Засяването на чесън е доста лесно. Трябва да го направите през есента, като засаждате скилидка от тазгодишната глава чесън и покривате с мулч. Реколтата се събира през лятото по средата на сезона на зеленчуковата градина. След като приберете реколтата и почистите леглото, можете да засадите друга култура в същото легло.

Чесънът има интензивен вкус и много специфична миризма, която служи и като репелент срещу насекоми в градината. А полезните му свойства го правят главен герой в много домашни лекове от векове.

Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

Засаждане на чесън

Чесънът има нужда от пълно слънце – 6-8 часа слънчеви лъчи на ден, за да се чувства добре. Няколко седмици преди засаждането подгответе почвата, като смесите здравословна порция компост или отлежал оборски тор.

Ако градинската ви почва е слабо дренираща или има високо съдържание на глина, е добре да отглеждате чесъна в силно мулчирани повдигнати лехи. Засажда се в повдигнати лехи за добър дренаж и след това се мулчира с около 15 см старо сено. Повдигнатите легла трябва да са широки 60-90 см и дълбоки поне 25-30 см.

Поръсете това в градината и зимният чесън ще стане по-едър от всякога

Кога да засадите чесън?

Чесънът най-често се засажда през есента, между края на септември и ноември. Засадете скилидки чесън 6 до 8 седмици преди първата дата на есенната слана. Трябва да се направи преди земята да е замръзнала, особено в районите, в които има силна слана. Периода на „покой“ за чесъна трябва да е при по-студено време около 4°C, който продължава от 4 до 8 седмици.

Чрез засаждането на луковици чесън през есента те имат време да развият здрави корени, преди температурите да паднат и/или земята да замръзне, но няма достатъчно време за чесъна да образува връхен растеж.

До началото на пролетта луковиците се „събуждат“ от латентността си и започват бързо да произвеждат листа, последвани от луковици, преди най-суровите горещини на лятото да спрат растежа им.

При мек климат можете да засадите скилидки чесън чак през февруари или март, но получените луковици няма да са толкова големи. Ако засадите през пролетта, изчакайте да го направите, докато почвата може се обработва и лесно се разпада.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес