Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как да засадите тиква: Всичко, което трябва да знаете

09 март 2023, 11:55 часа

Тиквите не са трудни за отглеждане и поддръжка, но трябва да разполагате с повече място. Първото нещо, което трябва да направите е да изберете слънчево място за вашите тикви. Ако пространството е ограничено, засадете в края на градината и насочете растежа на лозата през моравата или пътеките.

В много ограничено пространство отглеждайте тикви в кофи от 10, 12 и 15 галона (в зависимост от сорта) или опитайте миниатюрни сортове. Като цяло е важно да имате много място за отглеждането им, както и дълъг вегетационен период - 75 до 100 дни без замръзване.

Тиквата не дава плод: 7 причини защо това се случва

Кога да засаждате тиквите?

Тиквите са чувствителни към студа. Не засявайте семена директно, докато не е преминала опасността от замръзване и почвата трябва е между 18° до 35°C. Ако почвата е около 20 градуса, разсадът трябва да поникне след 5 до 10 дни. За по-хладен климат това често е в края на май.

Когато вегетационният период е много кратък, започнете със сеитба на закрито в торфени саксии, 2 до 4 седмици преди последната пролетна слана.

Какво може да се засади в градината след зелето?

Как да засадите тиквите?

Трябва да засадите в редове, които са на разстояние 2-3 метра или на хълмчета на 1,5-2,5 м един от друг. Хълмчето не означава, че почвата трябва да бъде насипана. Това е място, съдържащо група растения или семена.

Идеята на тези хълмчета е да затоплят по-бързо почвата, за да могат семената да покълнат по-бързо. Те подпомагат дренажа и борбата с вредителите. Може да ги направите, като смесите отлежал оборски тор и/или компост и изкопаете 30-40 см.

След това посейте семената в редове на разстояние от 15-30 см. На хълмчетата засадете семена на дълбочина 2,5 см с четири или пет семена на хълм. Поддържайте семената влажни до поникване. Когато семената са високи от 5-6 см, изтънете до две или три на хълм, като изрежете нежеланите растения.

Ако сеете на закрито в торфени саксии, втвърдете разсада, преди да го трансплантирате в топла, отлежала почва, обогатена с оборски тор/компост.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес