Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да засадите зимен чесън?

04 септември 2024, 12:35 часа

Реколтата от зимен чесън до голяма степен зависи от времето на засаждане. Качеството на почвата (включително предшествениците), поливането, торенето и борбата с вредителите също са важни. Но всичко започва със сеитбата.

Кога да засадите зимен чесън?

Оптималният период настъпва през септември-октомври. В случая е най-важно да се следи прогнозата за времето.

Само опитните градинари торят почвата с това преди засаждане на зимен чесън 

Чесънът се засажда през есента, когато температурата достигне +10°C. Важно е да изберете момента, когато не е твърде студено, но не е прекалено топло и не се очаква затопляне. Зимният чесън се засажда 2-3 седмици преди началото на сланата. Благодарение на това ще има време да се вкорени, но няма да покълне. Няма нужда да бързате със засаждането, защото чесънът може да започне да расте твърде бързо. Още преди замръзване зеленината ще се появи в лехите и след това ще замръзне.

Сеитбата мало преди замръзване е изключително рискована. Скилидките просто няма да имат време да се вкоренят и има голяма вероятност главите просто да изгният.

Чесънът може да се засади в старата леха не по-рано от 4-5 години. Краставиците, тиквичките, тиквата и доматите се считат за добри предшественици на този зеленчук.

Отглеждането на зимен чесън е изключително просто: обикновено се засажда от началото до средата на октомври, в зависимост от времето - скилидките трябва да се вкоренят, но не и да покълнат. Можете също да засадите чесън на отделно било, но трябва да имате предвид, че ако се засади между редовете, например ягоди или моркови, чесънът ще отблъсне вредителите от тези растения, което означава, че ще помогне за запазване на реколтата. Чесънът расте добре в различни почви, най-добре в леки до средни глинести почви.

Този зеленчук е светлолюбив, но почвата трябва да е достатъчно влажна. За засаждане се вземат големи и средни скилидки и от тях растат подравнени, плътни глави. Засадете скилидките в браздите с дъното надолу на дълбочина 6-10 см на разстояние 15-20 см една от друга. През пролетта наторете с азотни торове – органични или минерални. Трябва да поливате чесъна, ако лятото е много сухо и няма дъжд. Грижата за чесъна включва редовно разрохкване на почвата.

Чесънът се вади от почвата, след като листата изсъхнат напълно. При сухо време главите се изкопават и се оставят на хребетите за няколко часа, след което се поставят под навес, където се нареждат на тънък слой. Чесънът се суши 10-20 дни. След това се отрязват върховете, оставяйки 5-10 см от стъблото, корените се отрязват. Съхранявайте чесъна на хладно и сухо място при температура 2-4°C.

Торене преди засаждане на зимен чесън - ето как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес