Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се избавите от листни въшки и мравки - универсален лек

04 юли 2024, 11:49 часа

Всеизвестен факт е, че веднага след появата на мравки в градината по растенията се появяват листни въшки. Смята се, че мравките използват малката, но многобройна популация от вредители за храна. Листните въшки могат да съсипят реколтата на всичко в градината за изключително кратък период от време.

Но градинарите с опит разчитат на средство, което им позволява да се борят срещу два вредителя наведнъж - мравки и листни въшки.

Как да се избавите от мравки и листни въшки в градината?

Мравките не причиняват много вреда на зеленчуковите култури, с редки изключения. Но те навсякъде носят със себе си листни въшки, които не са в състояние да преодолеят значителни разстояния или препятствия без тяхна помощ. Следователно целият този паразитен тандем трябва да бъде елиминиран наведнъж. В това отношение ще помогне приложението на едно универсално лекарство. За да го приготвите, трябва да разтворите една супена лъжица 70% оцет в 10 литра вода.

Как да отървете градината си от листни въшки без пестициди?

Приготвеният разтвор се използва за пръскане на засегнатите растения. Този състав може да се използва за обработка на зеле, репички, хрян, киселец и други градински култури. За разлика от химикалите, разтворът не уврежда почвата и не прави културата опасна за здравето.

Как да се отървете от листни въшки с помощта на народни средства?

Освен посочената, има много други инфузии, които могат да помогнат в борбата срещу градинските листни въшки. Ето някои от тях.

Запарка от чесън срещу листни въшки - за да я приготвите, трябва да смачкате няколко скилидки чесън и да ги залеете с литър вода. След това инфузията трябва да се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1:5. Разтворът трябва да се нанесе върху растенията с помощта на пръскачка.

Лукова инфузия срещу листни въшки - трябва да нарежете няколко глави лук и да ги залеете с литър вода. След това инфузията трябва да се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1:5. Напръскайте я върху растенията.

Запарка от хвощ срещу листни въшки - залейте 100 грама сухи листа от хвощ с литър вряла вода и оставете за няколко часа. Течността се прецежда и се разрежда с вода 1:10. Разтворът трябва да се нанесе върху растенията с помощта на пръскачка.

Запарка от пшенична трева срещу листни въшки - за да я приготвите, трябва да залеете 100 грама сухи листа от пшенична трева с литър вряла вода и да оставите течността да престои няколко часа. След това инфузията трябва да се филтрира и да се разреди с вода в съотношение 1:10. Разтворът трябва да се нанесе върху растенията с помощта на пръскачка.

Инфузия от пипер  - към 1 литър вода се добавят 50 гр лют червен пипер, престоява няколко часа и се прецежда. Разредете запарката с вода в съотношение 1:5 и напръскайте растенията.

Листните въшки ще изчезнат само за 1 нощ, ако напръскате с това


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес