Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подотвите хортензията за зимата?

25 септември 2024, 22:48 часа

Без подходяща подготовка хортензията може да не оцелее през зимата. Ето защо, преди засаждането, трябва да вземете предвид характеристиките на сорта.  В това отношение най-голям късмет имат онези градинари, които са избрали дървесна или мехурчеста хортензия. Тези сортове могат да издържат на замръзване, но все пак се нуждаят от подготовка. 

Подготовка на хортензията за зимата

Кореновата система на храста е разположена на повърхността и може да бъде повредена от замръзване. За зимата покрийте растенията, ако времето не е стабилно, млади храсти от всякакъв сорт, както и хортензии след пресаждане, се покриват за 1-2 години.

Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога

Здравите храсти на хортензия могат лесно да издържат на зимния студ след подготовка, която включва:

  • торене (използват се калиево-фосфорни торове);
  • спазване на режима на напояване (спрете поливането през есента, веднага щом температурата падне под 15 градуса по Целзий);
  • резитба (3-4 седмици преди замръзване, отрежете долните листа, поне до средата на издънката).

Как и кога да покриете хортензиите?

Няма точни дати и повечето градинари покриват храстите с падането на слана. С настъпването на първата слана храстът може да бъде покрит с два слоя спанбонд. Преди това се препоръчва да отрежете листата, да завържете издънките и да ги увиете в няколко слоя спанбонд.

След това храстът се полага върху смърчови клони, фиксира се и се покрива с листа или смърчови клони, които са покрити с агрофибър.

Подготовка и покриване на големи храсти

Големите храсти на хортензия трябва първо да бъдат вързани с въже и огънати възможно най-близо до земята. Ако издънките не се огънат, тогава ги оставете вертикално вързани. След това трябва да изградите основа от здрави щифтове, да ги залепите около храста и да ги завържете заедно в центъра над храста. Освен това е препоръчително да използвате нежелезни щифтове, тъй като железните задържат студ и растенията ще измръзнат. В случая е по-добре да използвате бамбукови или дървени пръчки. След това покрийте храста с листа и смърчови клони, а отгоре поставете дишаща тъкан на два или три слоя. 

Ако вашите хортензии растат по пътеки, в редове, тогава методът на тунелно покриване е подходящ. Трябва да завържете клоните и да ги огънете към земята. Ако издънките не се огъват, можете да поставите кутии между храстите и да поставите храстите върху тях. След това също покрийте с листа, дървени стърготини и смърчови клони. След това трябва да залепите полукръгли дъги и да затегнете покриващия материал.  

Защо не трябва да засаждате хортензия до къщата си?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес