Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как чесънът може да удвои добива на краставиците без торене

06 юли 2023, 19:50 часа

Всеки градинар търси начини да увеличи добива на краставиците в своята градина. Но понякога решението може да бъде по-просто, отколкото се очаква. Просто засадете едно растение до краставиците и реколтата им ще бъде двойно по-богата, без да се налага да ги подхранвате с тор. Това растение е чесънът.

Чесънът решава проблеми със здравето на краставиците

Може би не знаете, но чесънът има благоприятен ефект върху здравето на краставиците. Той отделя фитонциди, които не само увеличават добива на растението, но и го предпазват от различни заболявания и вредители. Чесънът е изключително полезен, когато се засажда на разстояние от около 50 см от краставиците.

По колко чесън да ядем на ден, за да бъдем здрави?

Предотвратява изсъхването и пожълтяването на листата на краставиците

Един от често срещаните проблеми при отглеждането на краставици е изсъхването и пожълтяването на листата им. Но с наличието на чесън в близост до тях, този проблем може да бъде предотвратен. Чесънът подобрява водния обмен в растението и помага за задържането на влагата в почвата, което води до здрави и сочни краставици.

Удвоява добива на краставиците

Когато засадите чесън до краставиците, резултатът е впечатляващ. Не само ще имате по-здрави растения, но и добивът ви ще се удвои. Това означава, че ще се радвате на повече свежи и вкусни краставици през сезона.

Чесънът е полезен, термичната обработка не му действа добре

Спестява време и усилия по отглеждането на краставиците

Като градинар, вероятно вие се грижите за множество растения и трябва да се грижите за тях правилно. Но с добавянето на чесън в градината ви, можете да спестите време и усилия. Необходимостта от редовно торене на краставиците намалява значително, тъй като чесънът предоставя естествена защита и хранителни вещества на растенията. 

Засаждането на чесън до краставиците може да промени начина, по който отглеждате тези популярни зеленчуци. Помощта, която чесънът предоставя на краставиците, ви позволява да имате по-богата реколта без излишни усилия и химикали.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес