Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често срещани проблеми при отглеждане на БРОКОЛИ в градината

15 август 2023, 11:01 часа

Броколите са част от семейство Brassicaceae, заедно със зелето, карфиола, брюкселското зеле, репичките и червеното зеле. Това е чудесен и много полезен зеленчук, който си заслужава да отглеждате в домашната градина.

Броколите предпочитат по-ниски температури. Този зеленчук ще ви позволи да имате ранна реколта за прибиране през пролетта и ако се засадят отново, другата реколта ще бъде готова през есента.

Често срещани проблеми при отглеждане на броколи

Високите температури и увеличената продължителност на деня могат да доведат до преждевременното производство на семена или цветни стебла, преди да е дошло време за събиране на реколтата. Така тя става неизползваема.

Трябва да внимавате, когато обработвате земята около броколите, защото кореновата им система е много плитка. По-добре е да използвате мулч, за да предпазите растенията от плевели.

ТОП 5 зеленчука, които да включите в домашната градина

Управление на вредителите

Вредители, които може да срещнете най-често по броколите са гъсеници и листни въшки. Гъсениците нанасят вреда главно върху млади растения, като могат значително да намалят реколтата.

Често срещаните гъсеници са зелевият червей, вносният зелев червей и диамантеният молец. Може да ги контролирате, като използвате леко плаващо покривало на редовете в началото на пролетта и есента. Проверявайте под листата за признаци на насекоми, ръчно подбирайте и премахвайте видимите гъсеници и използвайте химически контрол, ако е необходимо.

Листните въшки могат да бъдат открити по много наторени растения или по младите броколи. Могат да причинят увяхване и забавяне на растежа на растението и реколтата. Използвайте придружаващо засаждане, за да привлечете естествени хищници и полезни насекоми. Проверявайте редовно долната страна на листата за струпвания на листни въшки и ако увреждането и заразяването станат сериозни, може да се използва подходящ химичен контрол.

Грижа за БРОКОЛИ за успешна реколта в домашната градина

Управление на заболяванията

Най-добрия начин за управлението на заболяванията е използване на свободни от болести трансплантации и семена или устойчиви на болести сортове.

Превантивните мерки включват отстраняване на паднали листа, редуване на културите и правилно дезинфекциращо оборудване. Някои често срещани заболявания включват пухкава мана, черно гниене, бяла плесен и меко гниене. Не засаждайте броколи на едно и също място в продължение на три години, където преди това е имало гниене. Може да използвате химически контрол.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес