Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отива ли си Шампионската лига заради нов мегапроект?

03 ноември 2018, 09:50 часа • 1918 прочитания

Водещи европейски клубове работят върху създаването на елитна футбола лига, която може да се превърне в конкуренция на Шампионската лига, съобщи германското сп. Spiegel, цитирано от БГНЕС.

Клубове като "Байерн", "Борусия" (Дортмунд), "Реал" (Мадрид), "Ювентус", "Арсенал" (Лондон), "Барселона" и "Милан" водят преговори последните три години за създаването на такава суперлига. Този месец топ клубовете искат да подпишат декларация на намеренията.

Според новия проект в т. нар. Суперлига ще влязат 11 европейски отбора, които ще излязат от УЕФА и ще организират свой турнир. Те ще получат право на участие в нея в продължение на 20 години без вероятност от отпадане от шампионата. Като гости ще бъдат поканени от 5 отбора. Общо в турнира ще участват 16 клуба.

Сред бъдещите основатели на суперлигата са "Реал", "Барселона", "Манчестър Юнайтед", "Ювентус", "Челси", "Арсенал", ПСЖ, "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Милан" и "Байерн". Планира се в списъка на поканените отбори да бъдат включени мадридският "Атлетико", "Борусия" (Дортмунд), "Марсилия", "Интер" и "Рома".

Spiegel съобщи още, че в светлината на тези планове "Байерн" още през февруари 2016 г. се е обърнал към адвокатско бюро с молбата да провери възможно ли е да излезе от Бундеслигата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес