Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 50 долара за Украйна: Рускиня с американско гражданство може да лежи 20 години (ВИДЕО)

20 февруари 2024, 13:48 часа • 4189 прочитания

ФСБ е арестувала 33-годишна рускиня с американско гражданство по подзрение за държавна измяна спрямо Руската федерация.

Каква е предполагаемата измяна?

Според информацията, става въпрос за случай, при който младата Ксения Хавана е събирала и превеждала пари и е организирала закупуване на медицински консумативи, екипировка, оръжия и боперипаси за Украйна. Събирането на пари започнало от февруари, 2022 година, съгласно руската версия.

Още: Путин тръгна след разврата по света: Кремъл издирва модел за голи кадри на Червения площад (ВИДЕО и СНИМКА,18+)

Арестуваната живее в Лос Анджелис. ФСБ твърди и, че тя „нееднократно вземала участие в антивоенни акции“ - за извратения режим на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин исканията да бъде сложен край на войната от Москва са нещо недопустимо.

Името на арестуваната е Ксения Хавана.

Правозащитният проект "Първи отдел" обаче съобщава, че според негови данни Ксения е обвинена в прехвърляне на сумата от 51,8 щатски долара от американската си банкова сметка по сметката на украинския фонд Razom - за Украйна, на 24 февруари 2022 г. Razom е украинско-американска правозащитна организация с нестопанска цел, създадена през 2014 г. с мисията "да отключи потенциала на Украйна". Razom означава "заедно" на украински. Основните ѝ цели са увеличаване на гражданската ангажираност в Украйна и ангажиране на гласовете на украинците по света.

Според правозащитници на 27 януари Ксения е била задържана от патрулни служители и арестувана за 14 дни за "дребно хулиганство". След това е оставена в ареста по наказателно дело. Сега Ксения е заплашена от до 20 години затвор.

Още: В Русия вземат ДНК и ако те арестуват за неплатена глоба

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес