Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволниха британски министър заради думи за пропалестинските демонстранти

13 ноември 2023, 11:49 часа • 2959 прочитания

Британският премиер Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман, която обвини полицията в прекалено снизходително отношение към пропалестинските протестиращи.

Правителството на Обединеното кралство съобщава, че Брейвърман е напуснала поста си в понеделник, 13 ноември. Мястото ѝ ще заеме досегашният външен министър Джеймс Клевърли.

Той и бившият министър-председател Дейвид Камерън бяха забелязани да влизат на "Даунинг стрийт 10", докато Сунак пренареждаше кабинета си. Камерън официално стана външен министър в двойната ротация с Клевърли, съобщава BBC.

Още: Издигнаха знаме на ЛГБТ в Газа (СНИМКА)

Защо се стигна до уволнението на Брейвърман?

Брейвърман разкритикува начина, по който полицията следи за спазването на реда при протестите в подкрепа на Палестина в Лондон. Тя бе обвинена, че е подклаждала напрежението преди пропалестинския марш в събота, 11 ноември.

Още: Масови арести на стотици протестиращи, проникнали в Капитолия (ВИДЕО)

Суела Брейвърман заяви, че агресивните десни протестиращи са били "правилно посрещнати със строг отговор", докато "пропалестинските тълпи" са били "до голяма степен игнорирани".

Снимка: Getty Images

Тя добави, че лондонската полиция пренебрегва нарушенията на закона от страна на "пропалестински тълпи", и определи демонстрантите като хора, провеждащи "маршове на омразата".

Още: Арестуваха мъж, пуснал мишки с палестинското знаме в "МакДоналдс" в Бирмингам (ВИДЕО)

В неделя крайнодесни протестиращи се сбиха с полицията в британската столица. Критиците обвиниха Брейвърман, че е допринесла за разпалването на напрежението.

Така Риши Сунак беше подложен на нарастващ натиск да уволни Брейвърман, която предизвикваше разногласия и беше популярна сред авторитарното крило на управляващата Консервативна партия.

Още: Скърбя заедно с вас: Британският премиер Риши Сунак кацна в Тел Авив (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес