Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО се тревожи, че в Европа може да има истинска епидемия от морбили

29 март 2017, 14:26 часа • 1938 прочитания

Епидемия от морбили застрашава Европа, особено на местата, където имунизационното покритие е по-малко. За това предупреждава Световната здравна организация (СЗО), предаде BBC.

Като примери за рязко увеличение на заболеваемостта са посочени Румъния, където от януари 2016 година има над 3400 случая и 17 починали, и Италия – с 200 случая. Между 1 февруари, 2016 година и 31 януари, 2017 година във Великобритания са регистрирани 575 случая на заболели от морбили. Повече от увеличените случаи на морбили се регистрират в държави, където покритието е намаляло – Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Швейцария и Украйна.

От СЗО посочват, че за да има добра защита от национална гледна точка, имунизационното покритие трябва да е 95%. Риб Бътлър, който е експерт от дирекция „Европа“ на СЗО, казва, че има няколко причини за намалялото имунизационно покритие. Едната е колебанието на хората за безопасността от ваксините, другата е усложенена процедура – например във Франция трябва задължително медицинска бележка, за да си купиш ваксина и след това отново да отидеш при лекаря си, за да ти я постави.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес