Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сваленият над Украйна MH17 е бил ударен от снаряд на руските "Бук"

13 октомври 2015, 10:37 часа • 4511 прочитания

Самолетът MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален в Източна Украйна от ракетната оснановка "земя'-въздух" "Бук", пише холандски вестник, цитиран от AFP.

Днес се очакваше Съветът за сигурност на Холандия да оповести официално данните от разследването на случая със сваления MH17 на Малайзийските авиолинии в Украйна праз миналата година. Предварителните резултати също сочеха удар от ракета "Бук".

Самолетът е бил ударен от ракета тип 9M38 от територия, контролирана от украинската армия, съобщи от своя страна Русия, предаде China Xinhua News. Руската страна провежда свое паралелно разследване на случая.

"Бук" е самоходен зенитно-ракетен комплекс за цели, като самолети, хеликоптери и ракети, които летят на средна и ниска височина. Производството на "Бук" започва през 1972 година в СССР и продължава в Руската федерация. През 2016 година се планира серийното производство на ракетите 9К317М "Бук-М3".

Преди дни беше съобщено, че в телата на загиналите по време на катастрофата на малайзийския Боинг са били открити осколки от ракетна система „Бук“.

Дори в действителност става дума за „Бук“, то това все още не е доказателство за участието на Русия в катастрофата, тъй като и украинските въоръжени сили имат от тези ракетни комплекси, произведени по съветско време.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес