Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социален експеримент на британски плаж показва реакциите към буркините (Видео)

29 август 2016, 15:28 часа • 6696 прочитания

Цяло лято из плажовете на Европа се разпространява дебатът за буркините. Забраната за буркини на плажа тръгна от Франция и обхвана редица места в Германия, Австрия и Швейцария.

Над 20 френски града по югоизточното крайбрежие въведоха забраната, а световните медии избухнаха след като преди дни жена беше накарана от полицай да свали религиозното си облекло на плажа.

Във Великобритания забрана на буркините няма, но въпреки това група ентусиасти решиха да проведат социален експеримент, за да проследят настроенията и реакциите в британското общество.

Видеото от експеримента е заснето на плаж в Есекс, където сцената се разиграва между двама актьори - полицай и съответно, жена, носеща буркини на плажа, пише Дейли мейл.

Под погледите на хиляди плажуващи полицаят се приближава до жената и й казва, че не може да носи буркините и трябва да ги свали.

"Станете, моля. Може ли да го свалите? Не е позволено да го носите на плажа. Изглеждате като терорист. Опасявам се, че сте облечена така, защото сте принудена", заявява полицаят.

"Нищо няма да сваля, имам право да нося каквото си искам. И не се чувствам принудена. Как може да ми казвате такова нещо? С какво аз съм различна от всички останали?", отговаря жената.

Скандалът ескалира, когато полицаят посяга да свали забрадката от главата на жената. Тогава върху него се нахвърлят случайни свидетели на скандала.

"Не можете да правите това. Терористите не се обличат така", заявяват две жени.

"Тя явно е мюсюлманка. Не я дискриминирайте по религия. Не можете да правите така. Това са глупости", допълват други.

Прави впечатление обаче, че всички намесили се са или чернокожи, или мюсюлмани. Също така са само жени, с изключение на един мъж, който просто успокоява своята собствена ядосана жена.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес