Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шулц: Не се нуждаем от зависимост от Турция, а от партньорство

17 март 2016, 20:30 часа • 2216 прочитания

Европейският съюз се нуждае от партньорство с Турция, а не от зависимост от нея. Това заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц при откриването на мигрантския самит ЕС-Турция в Брюксел, предаде ТАСС.

„Както вече казах, Турция и ЕС са ключови партньори. И на нас ни трябва партньорство, а не зависимост от Турция“, посочи той.

Европарламентът (ЕП) няма да опростява процедурата по отмяна на визите за Турция, всичко трябва да е честно, заяви още неговият председател. „Европарламентът е готов да играе конструктивна роля, но има две условия. Първо, не може да има никакви съкращения на нашата парламентарна процедура. Това е сериозно решение“, изтъкна Мартин Шулц

По думите му не трябва да се забравя, че ЕС води диалог за визова либерализация и с други държави и региони - с Грузия, Украйна и самопровъзгласилата се република Косово. „И ние трябва да изпратим сигнал, че постъпваме честно с всяка една страна“, отбеляза Шулц.

Той потвърди също тезата си, че преговорите за приемането на Турция в ЕС и разрешаването на мигрантската криза трябва да се водят отделно.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес