Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ притискат Лондон да се откаже от Huawei

13 януари 2020, 16:47 часа • 1976 прочитания

Шефът на британската служба MИ5 отхвърли предположенията, че на обмена на разузнавателни данни между Великобритания и САЩ може да бъде навредено, ако китайският телекомуникационен гигант Huawei развие британската 5G мрежа, съобщи в понеделник The Financial Times, цитиран от АFP.

Премиерът Борис Джонсън е под силен натиск от американския президент Доналд Тръмп да попречи на Huawei да играе роля в изграждането на британската 5G телекомуникационна мрежа от съображения за сигурност.

Попитан в интервю за The Financial Times дали на връзката за споделяне на разузнавателна информация може да бъде навредено, шефът на МИ5 Андрю Паркър каза: „Нямам причина днес да мисля така.

"Може би нещото, което се нуждае от повече внимание и повече дискусии, е как да стигнем до бъдеще, където има по-широк кръг на конкуренция ... отколкото опирането до „да“ или „не“ за китайската технология", добави Паркър.

В отговор на интервюто говорителят на Джонсън заяви: „Когато бъде взето решение, ние ще предоставим актуализация на парламента.

"Имаме близки и дългогодишни отношения за сигурност и споделяне на информация със САЩ и това ще продължи."

Говорителят потвърди, че британски и американски „служители от националната сигурност“ провеждат среща в понеделник в Лондон след информация, че преговорите са последен отчаян опит от страна на Вашингтон да спре Huawei да играе роля.

Мобилните комуникации от пето поколение (5G) са следващият крайъгълен камък в дигиталната революция, донасяйки почти моментална свързаност и огромни способности за обмен на данни.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес