Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският патриарх за домашното насилие - като патриот за Истанбулската конвенция

07 януари 2020, 18:29 часа • 3404 прочитания

Руският патриарх Кирил смята, че появата на законопроекта за домашното насилие е заради модата от Запад. Самото понятие "домашно насилие" е нещо, взаимствано от чужбина. Приемането на съответните закони в чуждите страни, видимо създава в съзнанието на нашите законодатели някаква зависимост от тези чуждестранни иновации, желание да се приведат нашите руски закони в съответствие с това, което съществува в другите страни." Това каза той в интервю за ТВ "Россия 1".

Според патриарха всяка намеса отвън в семейните отношения носи много големи отрицателни последици.

"И в съветско време минахме през нещо подобно. Имаше различни комитети, партийни организации, активноот участие на кварталния. Но дали тези всички добре организирани инициативи помагаха да се възстанови любовта в семейството? Той предполага, че с помощта на "милиционера, с помощта на обществени активисти не е възможно да се възстанови любовта между съпрузите", затова "коренът на проблема не е извън, а вътре, в същата сфера, с която се занимава Църквата" и една от задачите на църквата е "да закрепи любовта в човешкото сърце, независимо дали е женен или не, цитира Интерфакс позицията на главата на Руската православна църква.

"В заключение патриархът призовава да се случи физическо насилие в семейство, където хората са свикнали да се отдават един на друг, да живеят с интересите на другия и начене това "напълно невъзможно." При това патриархът изказа мнение, че за да обичаш друг трябва да нещо да даваш.

"Няма любов без жертва, е, жертва е прекалено силна дума, няма любов без даване. Ако съпругът не дава нищо на жената, няма любов. Ако жената нищо не дава на съпруга, също няма любов", смята патриархът.

Припомняме, че законопроектът за профилактиката на домашното насилие в Русия предполагат предписания за защита и ограничения за общуването на насилника с жертвата. Документът предизвиква различни реакции от страна на юристи и правозащитници, а също и сред вярващите. В частност, Рускат православна църква призова законопроектът да бъде отхвърлен. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес