Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ренци получи мандат да сформира правителство в Италия

17 февруари 2014, 13:54 часа • 12659 прочитания

Лидерът на италианската демократическа партия Матео Ренци получи днес мандат от президента Джорджо Наполитано да сформира новото италианско правителство, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Държавният глава прие Ренци, "на когото възложи да състави правителство и последният прие с резерви". Една от тях ще бъде вдигната в близките дни, както повелява политическата традиция в страната, заяви пред медиите главният секретар на президентството. Заради премиерския пост Матео Ренци се отказа от длъжността кмет на гр. Флоренция, каквато заемаше от 2009 г.

Навлязъл е в политиката още докато е бил в горните класове на училището. Завършил е Юридическия факултет на Флорентинския университет през 1999 г. Оценката за работата му като кмет е нееднозначна. Всички обаче признават неговата ефективност и решителност. Така например, по негово разпореждане е било напълно спряно движението в центъра на града-музей, включително за обществения транспорт.

Ренци започна избирателната кампания в партията си в навечерието на парламентарните избори през февруари м.г., поемайки курс на пълно обновление на ръководството, но след поредица от неудачи подава оставка. На 8 декември на партийния конгрес бива избран за секретар на Демократическата партия.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес