Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин крие тийнейджърки, които е отвлякъл: Знаково заседание в ООН (ВИДЕО)

25 септември 2024, 06:30 часа • 2111 прочитания

"Можете да се заблуждавате колкото си искате, но най-силният мъж в страната ви крие тийнейджърки, които е отвлякъл". С тези думи германският външен министър Аналена Бербок визира издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Още: "Половин година я изнасилваха": Как сексуалното насилие се превърна във военна тактика за руснаците

Бербок говори пред Съвета за сигурност на ООН и не беше единствената, която изрече силни думи - полският външен министър Радослав Сикорски, както и американският държавен секретар Антъни Блинкен, се присъединиха. Сикорски дори извади снимка на Адолф Хитлер и как се ръкува с Йосиф Сталин. Германският външен министър изрично подчерта, че руският представител Василий Небензя за пореден път говори пред Съвета и веднага след това "бяга":

Защо Бербок говори с толкова силни думи? Защото Небензя за пореден път разви руската опорка, че украинският президент Володимир Зеленски не иска мир и продължава войната, тъй като иска да остане на власт. Подробности за тази опорка, която лично Путин вкара в употреба - припомнете си: Новата лъжа на Путин: Ако има мир, Зеленски вече няма да е президент (ВИДЕО)

Председател на заседанието беше Словения и премиерът ѝ Роберт Голоб, който заяви, че се срамува, че най-могъщите държави на света не могат да спрат кървавата държава. Голоб изрично каза и, че макар и в условията на война, Украйна спазва международното хуманитарно право при военните действия, за разлика от Русия.

Дипломатически совалки за Глобалния юг

Русия ще подкрепи легитимния стремеж на Индия, Бразилия и една африканска държава да се присъединят към Съвета за сигурност на ООН като постоянни членове. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС преди участието си в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Развиващите се страни са недостатъчно представени в Съвета за сигурност, така че ние, както винаги сме казвали, подкрепяме интереса и законния стремеж на Индия и Бразилия да получат място в Съвета за сигурност", каза Лавров. "В същото време обаче трябва да се отговори на стремежите на Африка. В Африка има общи колективни позиции, които ние уважаваме. Тоест нашата позиция предполага допълнителни места за Азия, Африка и Латинска Америка", отбеляза Лавров, пише БГНЕС.

"И ние сме готови местата за постоянни членове да бъдат сред тези допълнителни места. Но за това отново трябва да постигнем общо съгласие. Така че процесът не е лесен и не виждам никакви изгледи за бързото му приключване", уточни руският външен министър.

В своеобразен отговор, украинският президент Володимир Зеленски призова пред Съвета за сигурност на ООН за формиране на широк съюз от държави, които да "принудят Русия към мир", като заяви, че Владимир Путин е нарушил основите на ООН и че войната "не може да бъде победена само с преговори".

Зеленски обвини Москва, че извършва "международни престъпления", като атакува украински цивилни граждани и енергийна инфраструктура, и заяви, че разполага с доказателства, че Путин планира да атакува три украински атомни електроцентрали, за да влоши още повече енергийната мрежа на страната: Русия пак плаши - симулира атака по ядрена мощност

След като благодари на съюзниците на Украйна за подкрепата, украинският лидер се обърна към по-далечните страни, като призова Бразилия, Индия и страните от Африка и Латинска Америка да засилят натиска върху Русия за спиране на войната, заявявайки, че "всички [страни] са еднакво важни за мира без изключения". Много от тези страни имат икономически или тесни дипломатически връзки с Русия и придадоха по-голяма достоверност на твърденията на Путин, че Русия е била провокирана във войната от Запада.

"Знаем, че някои хора по света искат да разговарят с Путин. Да се срещнат, да разговарят, да говорят. Но какво биха могли да чуят от него? Че той е разстроен, защото ние упражняваме правото си да защитаваме народа си? Или че иска да продължи войната и терора, само за да не си помисли някой, че е сгрешил? Това е безумие", настоя украинският президент.

"Ето защо тази война не може да бъде приключена само с разговори. Необходими са действия... Путин е нарушил толкова много международни закони и правила, че няма да спре. Русия може да бъде принудена да сключи мир и точно това е необходимо - да бъде принудена да сключи мир като душата на агресора в тази война, душата на нарушителя на устава на ООН", смята Зеленски.

Още: Зеленски: По-близо сме до мира и края на войната, отколкото мислим (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес