Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелено движение" сезира Органа на европейските политически партии за антидемократични действия на "Възраждане"

25 септември 2024, 09:15 часа • 314 прочитания

Зелено движение“ се противопоставя остро на внесеното на 6 септември от „Възраждане“, която е съучредител на новата европейска формация „Европа на суверенните нации“ (ESN), заявление за регистрация на европейската формация в Органа за европейските политически партии и политически фондации.

Екологичната формация се позовава на последните действия на „Възраждане“, които противоречат на декларираната готовност за спазване на основните принципи на Европейския съюз и "представляват сериозна заплаха за демокрацията в България и ЕС".

Още: Кой ляга с Митрофанова и става с Путин? Законът за чуждестранните агенти не мина в комисия

Антидемократичните законопроекти на „Възраждане“

В периода юли-септември 2024 г. „Възраждане“ внесе два законопроекта в българския парламент, които са в "сериозно нарушение на основни права и свободи както на национално, така и на европейско ниво", припомня „Зелено движение“:

  1. Законопроект срещу ЛГБТ+ общността: На 3 юли 2024 г. „Възраждане“ внесе поправки в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява „пропагандата“ на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. "Тези промени не само ограничават достъпа на децата до здравна информация, но и насаждат дискриминация и омраза към ЛГБТ+ общността, в нарушение на Хартата на основните права на ЕС и българската конституция. Поправките бяха приети от българския парламент въпреки предупрежденията на Европейската комисия и общественото възмущение в страната", пишат от "Зелено движение" в своя позиция.
  2. Законопроект за регистрация на чуждестранни агенти: На 10 септември 2024 г. „Възраждане“ внесе втори законопроект, този път насочен срещу гражданските организации, които получават финансиране от чужбина. Законопроектът наподобява репресивните мерки, въведени в Русия, и ограничава свободата на словото и сдружаването, поставяйки в опасност стотици граждански, научни и културни проекти. Това директно заплашва демократичните устои на България и противоречи на основните принципи на ЕС.

Още: Заплахи срещу учители и ученици след новия анти-ЛГБТ закон: МОН с детайли как ще ги спира

Снимка: БГНЕС

Реакция на „Зелено движение“ и международната общност

На фона на тези действия „Зелено движение“ изразява "сериозна загриженост за съвместимостта на „Възраждане“ с европейските ценности. Въпреки декларацията на партията, подписана на 26 август 2024 г. от Костадин Костадинов, която потвърждава спазването на основните принципи на ЕС, законодателните инициативи на „Възраждане“ показват точно обратното", казват от зелената партия.

Европейската комисия вече реагира на тези законопроекти. На 12 септември говорител на Комисията осъди всякакви опити за неоправдано ограничаване на демократичните свободи като правото на изразяване и участие в обществения живот: Европейската комисия осъди законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти (ВИДЕО).

Призив за отхвърляне на регистрацията на „Европа на суверенните нации“

„Зелено движение“ апелира към Органа за европейските политически партии и политически фондации да вземе под внимание антидемократичните действия на „Възраждане“ при разглеждането на заявлението за регистрация на „Европа на суверенните нации“. Зелената партия вярва, че „Възраждане“ не отговаря на условията, заложени в чл. 3 от Регламент No 1141/2014 на Европейския парламент, и действията ѝ са "в пряко нарушение на основните принципи и ценности на ЕС".

Още: "Липса на подкрепа за широко обединение": "Зелено движение" обяви, че няма да участва на изборите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес