Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато напрежението между Израел и "Хизбула" расте: Макрон се срещна с новия ирански президент

25 септември 2024, 06:20 часа • 450 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с новия президент на Иран Масуд Пезешкиан, докато Израел атакува съюзника на Техеран „Хизбула“ в Ливан.

Макрон започна разговори с Пезешкиян, самопровъзгласил се за реформатор в ръководената от духовници държава, която Израел смята за свой заклет враг, в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Световните лидери в ООН: Ситуацията в Близкия изток е на ръба

Макрон вече е разговарял два пъти по телефона с Пезешкиан, докато напрежението между Израел и Хизбула - ливанското шиитско войнствено движение, подкрепяно от Иран, нараства.

На 7 август Макрон призова иранския президент да избягва репресии и да работи за предотвратяване на военна ескалация, след като политическият ръководител на Хамас Исмаил Хания загина при предполагаема израелска операция, докато той посещаваше Техеран за встъпването в длъжност на Пезешкиан.

ОЩЕ: Иранският президент: Техеран никога не е подкрепял нахлуването на Русия в Украйна, не им доставяме балистични ракети

По-рано Пезешкиян обяви Израел за търсещ конфликт, като заяви, че Иран се е въздържал от ответни действия, след като западните сили са заговорили за напредък в постигането на примирие за Газа.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес