Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцарският парламент призна Гладомора в Украйна за акт на геноцид

25 септември 2024, 01:42 часа • 748 прочитания

Швейцарският парламент призна Гладомора в Украйна за акт на геноцид. Масовият глад в Съветска Украйна през 1932 – 1933 г. е смятан е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин.

Още: Гладоморът се повтаря: Посланикът на САЩ в ООН сравни Путин със Сталин

„Националният съвет на Швейцария признава за акт на геноцид явно системни действия, водещи до масово и целенасочено гладуване, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група като такава“. Това се казва в текста на изявлението на сайта на швейцарския парламент. Към днешна дата парламентите на над 30 страни, както и Европейският парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа признаха Гладомора за геноцид на украинския народ. 

Още: Новини от света на Путин: Нов Гладомор, пране на пари с помощ от Запад (ВИДЕО)

Гладът през 1932 – 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз, но терминът Гладомор се използва специално за областите, населени с етнически украинци, където гладът е най-силен. Той понякога е наричан Украински геноцид или Украински холокост, което предполага, че е умишлено организиран от властите, за да засегне украинската нация.

Още: Още една страна призна Гладомора за геноцид, Зеленски благодари

Макар че историците все още спорят дали политиката, довела до Гладомор, попада под юридическото определение на геноцид, много правителства, както и Европейският парламент, официално са го признали за такъв. Сред тях са Украйна, Австралия, Андора, Аржентина, Ватикана, Бразилия, България, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, Съединени американски щати, Унгария, Чехия и Чили. 

Още: Макрон: Никога не забравяйте Гладомора

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес