Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова версия за катастрофата с украинския F-16

25 септември 2024, 07:30 часа • 2345 прочитания

Някои подробности за свалянето на F-16 станаха известни и осведомени източници помогнаха на американското издание Breaking Defence да попълни някои от пропуските.

Когато първите F-16 най-накрая пристигнаха в Украйна в началото на август, подкрепящите Украйна се зарадваха. Затова загубата на първия изтребител бързо след това беше болезнена. Веднага започнаха да валят въпроси какво се е объркало.

Някои предполагат, че причината е ускореното обучение на пилоти. Други казват, че F-16 е фундаментално неподходящ за мисии в Украйна. Междувременно приятелите и роднините на полковник Олексий Мес (позивна Moonfish), загиналият пилот, който се срещна с американски конгресмени и ги призова да изпратят F-16 за отбраната на Украйна, могат само да скърбят за загубата му. Още: Украйна: какво се знае за падналия изтребител F-16

В светлината на чувствителността на този инцидент за правителството на Зеленски, информацията за него беше класифицирана. Тъй като самолетът е изгубен толкова бързо след получаването му, въпросът е "два пъти по-чувствителен, ако не и повече" и "никой не говори за това официално", заяви високопоставен представител на отбранителната индустрия.

Някои подробности за инцидента обаче изтекоха и източници помогнаха на Breaking Defense да попълни празнините. Това важи и за предположението, че свалянето на самолета е в резултат на попадение от ракетен шрапнел. Заедно с това се появява картина на невероятно опасни мисии, в които загубата на самолет е само въпрос на време. И тази смъртоносна реалност, според украински експерти, се утежнява от разнородността на оръжията, които Киев трябва да използва за защита.

Смъртоносни мисии

Първо, нека очертаем контекста. Мисията на Moonfish, според редица източници и публични доклади, е била да работи съвместно с други F-16, както и с американски системи Patriot и други батареи за противовъздушна отбрана на земята, за да сваля руски ракети и дронове, изстреляни по цели в Украйна.

Важно е да се разбере колко сложна е тази работна среда. През август 2022 г. Breaking Defense разговаря с няколко пилоти и офицери от украинските ВВС и те описаха как флот от остарели МиГ и Су изпълнява функции за противовъздушна отбрана. Те припомниха как успешно са свалили идващи руски крилати ракети, използвайки поостарели ракети въздух-въздух по съветски дизайн. Но според тях тази задача е опасна поради спецификата си. Още: Американски анализ: Ерата на F-16 е към своя край. Защо?

"Имате само част от секундата, може би и по-малко, за да идентифицирате целта си и да стреляте с ракета въздух-въздух по приближаващите ракети. Те летят с висока скорост и трябва да бъдат прехванати, преди да прелетят покрай вас", обясни един пилот. В много случаи преследването им е невъзможно.

На същите тези срещи представители на ВВС отбелязаха, че F-16 им е необходим специално за тази задача. Американският самолет е оборудван с по-гъвкаво управление, по-добри радари и оръжия, които работят на принципа "стреляй и забрави". На теория може да бъде по-ефективен срещу Х-32 и други руски крилати ракети с голям обсег.

В нощта, в която Мес загина, неговата ескадрила очевидно е извършила точно такава операция. Според изявление на Генералния щаб на Украйна, "по време на въздушния бой самолетите F-16 демонстрираха своята висока ефективност: четири вражески крилати ракети бяха свалени от бордовото оръжие".

Трудности с интеграцията

Самолетите обаче са само част от сложна оперативна среда. Експерти от украинската отбранителна индустрия, които имат тесни връзки с военните и поддържат както единиците за противовъздушна отбрана, така и F-16, споделиха пред Breaking Defense, че съвместните мисии за прехващане на ракети, включващи изтребители и батареи за противовъздушна отбрана, изискват отлична координация.

Усложняващ тази координация е фактът, че нито изтребителите, нито единиците за противовъздушна отбрана на земята, използват идентификация "приятел или враг" в боя. Още в началото на войната се появиха опасения, че може да има объркване в работата поради използването на едни и същи модели самолети от руската и украинската страна.

Един сценарий, който се разпространява сред украинските военни, е, че F-16 е прелетял през облак от отломки, създаден от успешното прехващане и унищожаване на една от идващите руски ракети. Фрагменти от унищожената ракета са могли да повредят двигателя и други части на самолета, причинявайки катастрофата на F-16 и смъртта на пилота, преди да успее да катапултира. Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

Тази версия се счита за една от най-правдоподобните поради минали прецеденти. Ръководител от индустрията каза на Breaking Defense, че "загубихме четири изтребителя в началото на войната по същата причина: чужди предмети във въздуха извадиха самолетите от строя". "Така бяха изгубени два МиГ-29 и два Сухой. Напълно възможно е F-16 да стане пети в този списък. Миналите загуби не привлякоха внимание, защото не бяха толкова скъпи и модерни изтребители от същия клас като американския", продължи той.

Обикновено Украйна посочва ясни обстоятелства при сваляне на самолет, но има няколко инцидента, при които даденото описание се оказа неясно и напълно отговаря на предположението за ракетните отломки. Става въпрос за два МиГ-29, свалени на 13 март 2022 г. и 12 октомври 2022 г., един Су-24 (19 май 2022 г.) и два Су-27 (5 юни 2022 г. и 28 март 2023 г.)

Единствената гаранция, че подобна трагедия няма да се повтори, каза офицер от украинските въоръжени сили, е "да ни осигурят допълнителни способности за противовъздушна отбрана, за които настояваме повече от 2 години". "Докато наземната мрежа за противовъздушна отбрана стане достатъчно обширна, ще трябва да продължим да използваме изтребители, за да защитим нашите градове, хора, електроцентрали, болници и други обекти от руски ракетни атаки. Това е опасна мисия и се страхувам, че ще загубим повече самолети по същия трагичен начин", добави украинският офицер.

Факторът обучение

Привържениците на Киев се оплакаха, че САЩ бавно обучават украинските пилоти, докато самите американци, напротив, предупредиха за прекомерна прибързаност. Смъртта на полковник Мес незабавно поднови тези спорове, въпреки липсата на пълна яснота по отношение на обстоятелствата.

Разбира се, има много разлики в конструкцията на F-16 в сравнение с МиГ-29 и Су-27, които са гръбнакът на изтребителната авиация на украинските ВВС. "Това са трудни препятствия за преодоляване в процеса на обучение", каза един тестови пилот от страна от НАТО. Още: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Ето най-съществените разлики:

Изтребителите на Микоян и конструкторското бюро на Сухой от съветската епоха използват хидромеханични системи за управление на полета от предишно поколение с централно разположен лост за управление. По този начин по време на маневри пилотът буквално "усеща" натоварването на пилотажния лост. Този тип обратна връзка просто не съществува при F-16, тъй като той е оборудван със система за управление чрез електрически джойстик. Изисква се деликатна техника на пилотиране, за разлика от старите руски модели.

Интерфейсът при F-16 пилот-самолет, особено най-новите модели, се характеризира с многофункционални дисплеи и други цифрови инструменти, така че пилотската кабина има отпред на кокпита обширен дисплей. МиГ-29 и Су-27 на украинските ВВС, както и руски самолети, дарени от други страни от бившия съветски блок, са модернизирани по различни стандарти, но отвътре приличат повече на шофьорска кабина.

И двата самолета са оборудвани с механично управлявани радарни системи, но американските радари имат много по-малко проблеми с фалшиви цели и са по-надеждни в сравнение с N019 на МиГ-29 и N001 на Су-27. Освен това F-16 могат да изстрелват AIM-120 AMRAAM с активни радарни самонасочващи се ракети въздух-въздух "стреляй и забрави". Но съветските самолети на украинските въоръжени сили не са оборудвани с руския аналог R-77 (RVV-AE). Бяха направени промени в самолетите на украинските ВВС, за да се позволи използването на американски оръжия, но съвпадението не е перфектно.

Въпреки тези трудности украинските пилоти са се представили добре в обучението и по време на редовни полети през месеца. След смъртта на полковник Мес не е имало съобщения за трудности с пилотирането.

Липсата на опит с F-16 със сигурност може да допринесе за ситуацията, когато пилотът, несвикнал с тънкостите на управлението на американски изтребител, реагира неправилно. Но въпросът каква роля, ако има такава, е изиграло ускореното обучение на украинските пилоти за смъртта на полковник Мес, може да остане без отговор.

Основен извод

Урокът, който трябва да се извлече на най-високо ниво от тази загуба е, че въвеждането на нова платформа във военна сила, участваща в конфликт с висока интензивност, трябва да бъде постепенно.

Има конкретни примери за това как военните на страни от бившия Източен блок управляват както западни, така и руски изтребители. Разликата с украинския подход е, че техните военновъздушни сили използват тези нови самолети в допълващи се, но напълно различни мисии. Повечето нови потребители на F-16 биха предпочели да не използват самолета за мисии, които са изпълнявани от изтребителите МиГ-29 и Сухой повече от две години и по-специално за противоракетна отбрана, пише Breaking Defence.

В по-широк план ситуацията послужи и като още едно напомняне, че F-16 не е панацея в продължаващата война. В същото време гибелта на един самолет все още не е знак за провал. Още: До лятото Украйна ще има два пъти по-малко F-16, отколкото обучени пилоти (ВИДЕО)

Автор: Рубен Джонсън

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес