Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша настоява Германия да увеличи разходите си за отбрана

22 август 2019, 15:10 часа • 2911 прочитания

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки призова Германия бързо да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП на страната.

"Не казвам, че Германия е гратисчия, но вноските ѝ не съответстват на задълженията. Германия трябва бързо да увеличи разходите си за отбрана", заяви премиерът в интервю за "Вестдойче Алгемайне Цайтунг".

Полша вече инвестира в отбрана над 2% от БВП-то си, докато при Германия става дума за 1,2%. Според разчетите на немското правителство, през следващите 5 години сумата трябва да достигне 1,4 -1,5% от БВП.

Моравецки подчертава, че ролята на Германия в НАТО ще нарасне, ако тя увеличи разходите си за отбрана. Полша постепенно повиши разходите си, а числеността на американските военни на нейна територия за последните 5 години се увеличи 10 пъти - от 500 на 5000 човека.

Министър-председателят коментира и темата за възможна предислокация на американски военни части от Германия в Полша. Според него, никой не смята сериозно да съкрати американското присъствие в Германия.

Моравецки смята, че е необходимо да се подсили източния фланг на НАТО. "Имаме нужда от база на НАТО в Рамщайн и от нова дългосрочна база в Полша", подчерта той.

Германия се ангажира да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП. Канцлерът на страната Ангела Меркел неведнъж заявява, че Берлин ще продължи да се придържа към плановете за реализация на тези цели до 2024 г. Разходите на Германия за отбрана за 2019 г. съставляват 1,36% от БВП.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес