Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова серия украински атаки с дронове в Русия: Срещу завод и петролни мощности

17 юни 2024, 06:43 часа • 10047 прочитания

Безпилотните летателни апарати (БПЛА) никога не спят - поредна серия от войната в Украйна в сегмента "атака с дронове" стана факт тази нощ.

Първата информация, че в Русия и тази нощ няма да е спокойно, дойде от Тихорецк в Краснодарския край. Руското военно министерство съобщи за свален дрон там - информацията стана факт малко преди полунощ. Близо до Тихорецк има оръжеен арсенал, помпена станция за петролопровод и военно летище, пише краснодарският активист Виталий Вотановски.

Местни жители се оплакаха от експлозии и стрелба. "Като фойерверки, беше много страшно", цитира 93.ru местните хора.

Още: Украйна атакува завод, произвеждащ гориво за руските ракети (ВИДЕО)

Следващата новина дойде от Липецк - атака е имало срещу местен завод. Става въпрос за Новолипецкия металургичен комбинат - заводът произвеждаща около 20% от стоманата в Русия. След анексирането на Крим през 2014 г. предприятието е доставяло стомана на най-малко 8 руски компании, специализирани в производството на оръжия, включително противовъздушни и междуконтинентални балистични ракети. Основният собственик на компанията е Владимир Лисин, който е един от тримата най-богати руснаци през последните 7 години. Състоянието на Лисин се оценява на 22,1 милиарда долара, той не е под санкции от ЕС.

В серия съобщения в официалния си канал в Телеграм, губернаторът на Липецка област Игор Артамонов потвърждава за атаката, но пише как били "приземени" (вероятно има предвид електронно заглушаване) общо 4 дрона - нямало жертви, обаче падали отломки, на място работели спешните служби. Официалната сводка на руското военно министерство обаче сочи, че са свалени 3 дрона.

В крайна сметка руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA обяви на база свои източници, че 2 дрона са паднали на територията на Новолипецкия металургичен комбинат и има щети по тръбопровод в един от цеховете. Отделно е атакуван и местният тракторен завод - и за двете промишлени мощности се смята, че се ползват за военни цели от руснаците:

Във Воронежка област също има информация за взривове - местният губернатор Александър Гусев съобщава за 2 свалени дрона, нямало щети и жертви. Към полунощ се появиха и видеокадри, за които се твърди, че са от атака срещу електрическа подстанция в Ростов:

Харков отново страда

По информация на Игор Терехов, кмета на втория най-голям град в Украйна - Харков, тази нощ е станала факт поредна бомбардировка с авиационни бомби. Ударено е детско заведение - една от сградите на комплекса е разрушена, няма обаче пострадали.

Още: Украйна заземи поне 2 руски Су-34, Русия порази система М270 (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес