Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Водя срещу Борисов и Радев с 14:0

08 октомври 2024, 13:42 часа • 1322 прочитания

Македонският премиер Християн Мицкоски отрече правата на българите в Северна Македония да са нарушавани и заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев нямат право да коментират темата, тъй като България е издала 14 присъди срещу македонската общност докато в Северна Македония нямало нито една срещу българската общност.

„Нечии човешки права са нарушени? Ако се нарушават правата на човека, кой е Бойко Борисов или Радев, или Християн, или Петко, или Трайко е без значение, трябва ли един политик да оценява дали нечии права са нарушени? Има една институция, наречена Съд по правата на човека в Страсбург, и там пише "14 присъди за македонската общност в България", която дори неправителствена организация няма право да регистрира, и нула за българската общност в Македония“, каза Мицкоски пред МРТ.

Още: Мицкоски с нови обвинения към България

„Имам проблем, защото моите сънародници там дори не могат да организират НПО, да не говорим за Конституцията. Добре, конституцията им (на България) не е такава, добре, дайте на народа поне НПО. И представете си, че цялото това лицемерие кулминира още повече, когато беше предложена новата методология за присъединяване към ЕС. Сред институциите, които са ключови за вземането на решението, бяха Венецианската комисия и Европейският съд по правата на човека“, посочи Мицкоски и добави:

„Страна членка на ЕС, страна по Конвенцията за защита на правата на човека, не иска да изпълни това. Откъде мога да получа гаранция, че след шест месеца няма да има ново вето за нещо друго?”

Мицкоски: ЕС е несправедлив към Македония, не приемам диктат за евроинтеграция

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес