Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В месеца на Oktoberfest: 5 места за добра бира в София

08 октомври 2024, 16:42 часа • 616 прочитания

В месеца на Oktoberfest въздухът сякаш постоянно ни навява аромата на пухкави гевреци, сочни вурстове и разбира се, кехлибарена бира. Ако и вие като нас искате да се почувствате като на легендарния немски фестивал, не се тревожете – духът на Oktoberfest се крие и в София, стига да знаете къде да потърсите. Ще ви запознаем с нашите любими заведения за бира, където атмосферата е не по-малко празнична, халбите са пълни догоре, а забавлението е гарантирано. Prost!

 

Крафт бира за всеки сезон в пивница Коловоз 41

“Eat more beer!” е категоричният слоган на Пивница Коловоз 41, а ние разбира се, слушаме и изпълняваме. Заведението е сравнително ново попълнение в бирената сцена на София, но бързо успява да се нареди сред фаворитите ни. С голямата си лятна градина, апетитно меню и най-вече богато разнообразие от бири, Коловоз 41 се превръща в предпочитано място за по халба с приятели. Или две.

Пивницата предлага впечатляващ избор от над 60 вида бири, осем от които са наливни. И ако това ви се струва много, почакайте до другото лято, когато селекцията се очаква да достигне до цели 90. Акцентът тук са крафт бирите, като предложенията са ориентирани спрямо сезона – през лятото на почит са свежите и леки лагери, а през студените месеци фаворити са по-плътните и уютни вкусове като кафе, ванилия, дори курабийки. Разбира се, няма как да не споменем и тяхната авторска бира: чешки пилзнер “Локомотив”. Тази лека и пивка бира бързо печели симпатиите на клиентите и се комбинира добре с всякаква храна.

В този ред на мисли, менюто тук е точно такова, каквото се изисква от всяко себеуважаващо се бирено заведение, затова очаквайте предимно месни специалитети. В пивницата ще откриете сочни кюфтенца, крехки ребърца, майсторски приготвени свински уши и още много ястия, които да комбинирате с пивка бира. Освен това можете да разчитате на високо качество на храната – никъде в кухнята на Коловоз 41 няма да откриете полуфабрикати, готвачите работят само с истински продукти.

Всички тези особености допринасят за това атмосферата в Коловоз 41 да е по-свежа от самите бири. Като наследник на бирария “Халбите”, пивницата носи голяма отговорност – да запази традицията на емблематичното заведение и да бъде запазеното бирено място на район Оборище.

 

ул. "Черковна" 41

087 777 4141

Фейсбук страница

 

Летящият Холандец: барът, в който се връщате отново и отново

Всички сме чували историята за легендарния призрачен кораб, обречен да плава вечно, без да може да се прибере у дома. Но Летящият Холандец, за който ще ви разкажем ние, не е призрачен, а съвсем реален и е хвърлил котва право в сърцето на квартал Лозенец. А единствената магия, която го заобикаля, е че веднъж прекрачите ли прага на този бар, със сигурност ще продължавате да се връщате отново и отново.

Летящият Холандец ще ви посрещне топло и ще ви потопи дълбоко в атмосферата и традициите на страната на лалетата. Тук ви очакват усмихнат персонал, уютна обстановка, автентичен нидерландски интериор и най-вече студена бира както в бутилка, така и на кран. Наливните предложения са от цял свят: Paulaner, Affligem, Starobrno, Stolichno и разбира се, Heineken. Освен тях в Летящият Холандец можете да се насладите на голямо разнообразие немски и белгийски бири като Clarisse Rouge, Cornelissen, Wilderen, Früh, Betty Ford и други. Едно от любимите ни неща тук е възможността за метър бира – получавате 12 големи халби на цената на 10, подредени удобно на дървен държач. След тях купонът е гарантиран. А ако сте настроени малко по-приключенски и искате нещо различно от бира, препоръчваме ви да опитате Flügel, известните нидерландски шотове с червена водка. Напитката върви и със задължителен ритуал, измислен от феновете – първо почуквате бутилката няколко пъти по бара, поставяте жълтата капачка на носа си и чак тогава пиете на екс.

И ако искате да завършите подобаващо приключението си в Летящият Холандец, непременно си поръчайте от интересните предложения в менюто. Тук са се погрижили да не останете гладни: можете да опитате традиционна нидерландска бърза храна като Фрикандел, Крокет и Битербален – различни пържени и месни изкушения, които вървят чудесно както с бирата, така и с разговора. Любими са ни и невероятните картофки “Холандецът” със свински късчета и специален сос.

 

ул. “Бигла” 25

087 733 3932

Фейсбук страница

 

Ale House – домът на живата бира

Имало едно време един приказен пъб, който сбъдвал мечтите на всеки почитател на бирата. В него на гостите не се налагало нито да викат, нито да чакат сервитьор, защото на всяка маса имало вълшебен кран, от който можело да си налеят сами, и то колкото пожелаят. Така разговорите никога не стихвали, а студената бира винаги била само на една ръка разстояние. И макар че звучи невероятно, този пъб наистина съществува: ако не ви се вярва, просто заповядайте в Ale House и се уверете сами.

Още с влизането тук си личи, че любовта към бирата е навсякъде, дори и в стените – заведението е оборудвано със 120 метра биропроводи, които доставят любимата кехлибарена течност директно до вашата маса. От крановете на Ale House се лее свежото и непастьоризирано живо пиво “Rocket Science”: собствената им крафт бира, чиито майсторски вкусове ще ви изстрелят директно в космоса. Сред разновидностите срещаме Pale Ale – светла бира с отчетлив малцов вкус и аромат, Robust Porter – тъмен ейл с нотки на кафе, препечени малцове и натурален шоколад, Amber Ale – червена бира с богат карамелен вкус, който се дължи на специалните малцове вложени в нея, West Coast IPA – най-модерният стил крафт бира в света със сухо охмеляване, NEIPA – освежаващ сочен вкус на тропически плодове и цитруси и още много други крафт бири.

Когато все пак дойде време да се завърнете на земята, в менюто търпеливо ви очакват неустоими предложения, с които да зарадвате небцето си. Ще откриете разнообразни мезета и ястия като баварски джолан, съвършен телешки бургер, сочни бирени наденички, горещи пържени картофи с много сирене и какво ли още не.

Надяваме се, че вече ни вярвате: Ale House не е приказка, а реалност, в която всички ценители на добрата храна и пенливата бира ще се почувстват като у дома си. Тук обстановката е винаги весела, а персоналът отзивчив, затова побързайте да посетите заведението и да се потопите в магията на живата бира.

 

ул. “Христо Белчев” 42

088 432 0400

https://www.alehouse.bg/bg

 

На по халба ирландско пиво в JJ Murphy’s

Следващата спирка от нашата бирена обиколка ни пренася не къде да е, а чак в далечна Ирландия, и то без да се налага да си стягаме багажа – трябва само да прекрачим прага на JJ Murphy’s. Този автентичен ирландски пъб събира българи, чужденци, футболни фенове и любители на добрата бира вече от над 25 години, превръщайки дори най-обикновените вечери в незабравими мигове.

Няма да преувеличаваме, ако кажем, че в JJ Murphy’s никога няма скучен момент. Тук разговорите са шумни, хората са весели, а на всяка маса се раждат необичайни, но безценни приятелства. Всичко това е благодарение на приветливата и естествена обстановка, но най-вече на честите наздравици с пълни догоре халби. Заведението разполага с богат асортимент от бири за всеки вкус – отличителният немски Krombacher, деликатното чешко Starobrno, ирландските Kilkenny и O’hara’s, и разбира се, легендарният Guinness, любим на повечето посетители. И макар че бирата в JJ Murphy’s може съвсем сама да ви потопи в ирландската атмосфера, ви препоръчваме да опитате някои от традиционните ястия за още по-автентично преживяване. В менюто можете да откриете привлекателни предложения като ирландска закуска, овчарски пай, телешки стек, пилешки пай с гъби и още. Гарантираме ви, че няма да останете разочаровани. Нито гладни.

И ако все още не сте посещавали JJ Murphy’s, а имате такова желание, съветваме ви да се впуснете в това приключение през почивните дни или най-добре в ден на събитие. Тогава сякаш целият пъб оживява, а веселбата струи от всеки ъгъл – редовно организират тематични куиз вечери, караоке, излъчват най-различни спортни събития, осигуряват музика на живо и още много. И дори да не сте спортни запалянковци или любители на караокето, в JJ Murphy’s определено ще се забавлявате от сърце.

 

ул. „Кърниградска“ 6

02 980 2870

Фейсбук страница

 

The Holy Smokes BAR-B-Q: храмът на барбекюто

В настроение сте за пивка бира в комбинация с божествено барбекю, но не знаете къде да ги откриете? Няма нужда нито да се чудите, нито да се маете, само затворете очи и последвайте аромата. Той ще ви отведе не къде да е, а право в самия храм на барбекюто: The Holy Smokes BAR-B-Q, където бирата е студена, рецептите са само авторски, а храната води до истинско духовно пробуждане.

Тук на първо място стои любовта към кулинарията – през годините Барбекю Шеф Йован Яневски сътворява едно свещено меню, в основата на което стоят американски техники за опушване на месото, но запазило Балканския привкус. Сред оригиналните рецепти ще намерите блажените опушени ребра с кодово име “M-16” и свинските гърди “Aк-47”, крехко дърпано свинско Pull me Under и Свещеното им дърпано телешко “Holy Cow”, разнообразни пушени бургери и задължителните “Holy Fries”: пресни пържени картофи със специалната им подправка, с добавка чедър и/или бекон. За десерт отново не изневеряват на себе си и предлагат опушен сладкиш и сладолед, които отговарят на всичките ни молитви. Но най-хубавото тук е, че кухнята на заведението се намира в просторната им закрита градина. По този начин отблизо и на живо можете да наблюдавате как готвачите работят с такава страст, че чак пушек се вдига.

И все пак, едно добро барбекю става перфектно едва когато си намери подходящата бира за компания. Затова в The Holy Smokes са ви подготвили не само подбрана селекция от български крафт бири, но и страхотна изненада: съвсем скоро заведението ще се разшири с чисто нов бар. В него любимите ни Шано №5 изграждат собствена микропивоварна, така че ще можете да се насладите на свежо пиво директно от източника. Освен тях тук ви очакват оригиналните бири на Sofia Electric Brewing, както и най-различни крафт предложения от гостуващи пивовари.

 

бул. „Васил Левски“ 55

089 013 7008

Фейсбук страница

Лидия Найденова
Лидия Найденова Отговорен редактор
Новините днес