Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди "Рамщайн": Байдън, Шолц, Макрон и Стармър ще си говорят за Украйна

08 октомври 2024, 15:50 часа • 860 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц ще бъде домакин на лидерите на САЩ, Франция и Великобритания за разговори за Украйна в Берлин тази събота, 12 октомври. Това съобщи високопоставен германски правителствен служител, предава Bloomberg.

Детайли

След това Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Киър Стармър ще пътуват до американската военновъздушна база в Рамщайн за още разговори с около 20 други лидери, включително с украинския президент Володимир Зеленски и премиерите на Италия, Полша и Канада. Там ще се проведе поредната среща във формата "Рамщайн" - Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Преди дни новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте загатна какво ще се обсъжда: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО).

Снимка: Getty Images

Акцентът в срещата на четиримата лидери ще бъде поставен върху изпращането на сигнал, че военната и финансовата подкрепа за правителството в Киев ще продължи. Ще се обсъжда и проучването на начини за осигуряване на справедлив и устойчив мир за Украйна, обяснява източникът на Bloomberg.

Лидерите ще обсъдят и ситуацията в Близкия изток, където рискът от пълномащабна война между Израел и Ливан остава висок.

Германия, която е най-големият доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ, вероятно ще обяви и допълнителен пакет военна помощ по време на срещата.

Още: Западът и Украйна обсъждат схемата "територии срещу членство в НАТО". Позицията на Зеленски

Продължаването на подкрепата на САЩ за Украйна ще бъде една от най-важните части от посещението на американския президент Джо Байдън в Германия, обяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

„Това посещение ще подчертае ангажимента и подкрепата за трансатлантическата сигурност. Говорейки за Украйна и украинската самоотбрана, това ще бъде важна част от посещението - продължаваща подкрепа и всички възможни действия за спиране на руската агресия“, отбеляза Жан-Пиер, цитирана от УНИАН.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес