Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лека-полека липсата на пари почва да удря Путин и фантазиите му за Украйна

03 ноември 2022, 10:39 часа • 12406 прочитания

Все повече ясни сигнали подсказват, че Русия почва да се задъхва финансово заради подпалената от руския диктатор Владимир Путин война в Украйна. Това заключение е основен акцент в дневния доклад за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Видеокадри с мобилизирани руснаци в Чувашия и Уляновск и исканията им да им бъде платено както обещава режимът на Путин, вече станаха много популярни в социалните мрежи: Руски военни към мобилизираните: Обещаха ви пари, но законопроектът е оттеглен (ВИДЕО). Има и оплаквания пред губернатора на Воронежка област Александър Гусейев от семейства на мобилизирани, че не са получили обещаната помощ от 120 000 рубли (около 2 000 долара). Това е реалното отражение на казаното от анализатори в материал на Reuters, че Кремъл се изправя пред бюджетен дефицит, който ще източи финансовите резерви на Русия до най-ниските им нива от години насам. Руският бюджет за 2023 година не отчита разходите за официално мобилизираните 300 000 души в рамките на т.нар. частична мобилизация, не отчита и разходите за незаконното присъединяване на четирите украински области (Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка), както и щетите от западните санкции специално върху износа на руски енергийни суровини, който пълни руския държавен бюджет в най-голяма степен.

Показателно е, че Русия официално очаква свиване на икономиката си от 0,8% през 2023 година, а Световната банка – от 3,6%. Руското финансово министерство прогнозира бюджетен дефицит от 2% от БВП (3 000 000 000 рубли), докато специалистите от руската банка ВТБ говорят за почти двойно повече - 4 000 000 000 до 4 500 000 000 рубли. Освен това Москва очаква приходи от продажбата на петрол и газ в размер на 9 000 000 000 рубли през 2023 година, което според западни експерти е неоправдан оптимизъм – дори руското правителство призна за риск 55% от износа на руски суров петрол да бъде загубен, а за периода януари – октомври износът на газ е намалял с 43% спрямо същия период на миналата година.

ОЩЕ: Руската икономика се свива с 5 на сто през септември на годишна база

Освен вече видимите протести, буквално смях предизвика и официално изявление на Путин, с което той възложи на правителството да снабди руската армия с необходимата екипировка. Става въпрос за основни неща като аптечки. Това се случи над 8 месеца след старта на войната с Украйна – още един щрих какво е положението с уж втората най-силна армия в света. ISW коментира казаното от Путин като "развод с реалността в руския военнопромишлен комплекс", напомняйки за американските данни, че руският диктатор опря до Северна Корея да доставя снаряди за руската армия. Отделно, лидерът на т.нар. ДНР Денис Пушилин призна директно в канала си в Телеграм, че няма достатъчно средства за подкрепа на семействата на военнослужещите.

На този фон руският депутат и член на комисията по отбраната на Думата Виктор Соболев каза, че ако нещата в Украйна не вървят, може да се наложи пълна мобилизация.

Друг важен акцент, на който ISW набляга, е съдбата на АЕЦ Запорожие – най-голямата АЕЦ в Европа. Руският зам.-външен министър Андрей Руденко обяви, че критично важните за работата на централата специалисти вече са подписали договори с "Росенергоатом" и руснаците вече работят за създаване на зона за сигурност около ядрената централа. На 28 октомври украинският оператор "Енергоатом" каза, че само 100 от 6700 украинци, работещи в АЕЦ-а, са подписали договори с "Росатом". Украинците се оплакаха и, че руснаците са изградили неизвестна структура на едно от седемте хранилища за съхранение на ядрени отпадъци в АЕЦ-а – в пълно нарушение на международните стандарти за ядрена безопасност. От МААЕ все още не са коментирали.

Военните действия в Украйна

Информацията от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия подсказва, че никъде по фронта няма успех за руската армия. Същото се вижда и от сводките на популярния руски телеграм канал "Рибар".

В Херсонска област украинският натиск се запазва, но засега голям пробив няма. Продължават украинските артилерийски обстрели по военни цели на руснаците край Херсон, а руснаците изграждат и подсилват защитни позиции при Хола Пристан (10 километра южно от Херсон, на източния бряг на Днепър), което подсказва, че руските планове за изтегляне на военни части от Херсонска област не са просто говорене. Именно в Хола Пристан украински обстрел срина сградата на назначената от руснаците администрация. По данни на NEXTA, руското знаме вече е свалено от сградата на областната администрация в Херсон. Украинският генерален щаб изброява и други населени места по източния бряг на Днепър, където руснаците организират принудителна евакуация - с автобуси и забрана да се ползва личен транспорт. Пример е Велика Лепетикха.

В Луганска и Харковска област украинският натиск също се запазва. "Рибар" признава, че украинците са атакували село Ягодно и са постигнали успех, имало е и украинска атака към Кремена. Проруският телеграм канал обаче бързо-бързо добавя, че руснаците са се справили и при Ягодно, и с атаката от Ямполовка към Кремена. Подигравателният Twitter профил Игор Гиркин, посветен на бившия военен министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин (Стрелков), който е обвинен от холандската прокуратура за свалянето на полет MH17, също съобщава за украинска атака към Кремена, но с различен резултат - че украински военни са успели да стигнат до западните покрайнини на града. От украинска страна съобщават за спечелени битки при Билохоривка, Невско и Макеевка – все позиции, важни за направленията както към Сватово и Кремена, така и към Северодонецк и Лисичанск. Руското военно министерство обаче настоява, че руснаците спрели украинска атака от Макеевка в посока Кремена.

Руснаците все пак се хвалят и с успешен удар по цех на завод "Комунар" в Харков, който според тях произвеждал боеприпаси за HIMARS. Официалният сайт на завода посочва, че той се занимава с производство на хидравлично оборудване.

В Донецка област мълчанието на проруските телеграм канали за Бахмут вече е оглушително. Основната тема продължава да е село Павловка като отправна точка за атака на Вухледар и Маринка. И от украинската информация, и от тази на "Рибар" обаче става ясно, че руснаците още не могат да овладеят Павловка и от северната страна на минаващата през населеното място река украинците запазват позицията си. Същото е положението и в Новомихайловка – руснаците опитват да я превземат, но украинците се защитават успешно.

Украиският генерален щаб посочва като най-горещи точки на битка в Донецка област Бахмут, Соледар и град Донецк. Украинците посочват, че за пореден път са спрели ЧВК Вагнер както в района на Бахмут, така и при Соледар.

ОЩЕ: Русия разчита все повече на Иран за оръжие, при Бахмут руснаците зациклиха

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес