Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крайнодесните се завърнаха в Сената на Франция

25 септември 2023, 09:36 часа • 1387 прочитания

Резултатите от частичните избори за сенаторски места в горната парламентарна камара на френския парламент белязаха завръщането на крайната десница "Национален сбор", съобщи "Франс прес".

Френската дясноцентристка партия "Републиканци" (LR) запази мнозинството си в Сената след изборите в неделя, на които бяха избрани трима сенатори от крайнодясната партия на Марин льо Пен.

"Това сенаторско обновление подсилва сенаторското мнозинство на десницата и центъра и е свидетелство за здравите му корени", заяви лидерът на LR и председател на Сената Жерар Ларшер, цитиран от БГНЕС.

Още: Макрон: Френският посланик в Нигер си тръгва, скоро и военните ни

Как се избира Сенатът?

Сенатът се избира непряко от кметовете на Франция, както и от регионални, ведомствени и общински съветници. 170 от 348-те места бяха оспорвани на вота през уикенда.

Сенаторите ще имат мандат от 6 години. Следващите частични избори за Сенат ще бъдат през 2026 г. и тогава ще се гласува за 178 места.

Снимка: iStock

Вотът е непряк и обикновено трудно успява да развълнува обикновените избиратели. Избирателна колегия, съставена на 95% от общинските съвети, превръща изборите за Сенат в отражение на резултатите от последните общински избори в страната, на които десницата постигна добри резултати в средните по големина градове, пише БТА.

Още: Макрон и крал Чарлз III се разходиха в Париж като приятели (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес