Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталуния изолира испанската полиция в разследването на атентата в Барселона

23 август 2017, 12:56 часа • 3155 прочитания

Испанските Обединена асоциация на гражданската гвардия и Обединения съюз на полицаите заявиха, че е бил направен опит те да бъдат изолирани от разследването на терористичния акт в столицата на автономната област Каталуния Барселона, пише в. „Ел Паис“.

След атентата в Барселона и по-късно в Камбрилс с разследването се зае каталунската полиция, която отговаря пред регионалните власти.

Според двете обединения на полицията и националната гвардия ситуацията в региона е поставила под заплаха обществената сигурност заради политически въпрос. Според испанските сили за сигурност каталунската полиция не е разполагала със съществена информация, която е била известна на техните испански колеги.

Става въпрос за взрива в град Алканар през нощта на 16 срещу 17 август, вследствие на който загина имамът Абделбаки ас Сати, планирал нападението в Барселона. Каталунските власти първоначално смятаха, че става въпрос за взрив на газова бутилка и не свързаха инцидента с готвен терористичен акт.

„Ако първият взрив е бил обстойно разследван, то е могло да се стигне до извода, че се подготвя терористична атака“, посочват от асоциацията на гражданската гвардия, предаде БГНЕС.

На 17 август терорист вряза автомобил в пешеходци на булевард „Ла Рамбла“ в Барселона. По-късно представители на същата терористична клетка като нападателя се опитаха да извършат подобно нападение и в град Камбрилс, но бяха убити от полицията. Жертви на двете атаки станаха общо 15 човека, а 130 бяха ранени.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес