Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изобретателността на Лондон срещу българите и румънците няма край

20 януари 2014, 10:48 часа • 23661 прочитания

Нови мерки и ограничения на евентуален приток от имигранти се въвеждат и обмислят във Великобритания.

Според една от мерките безработните имигранти от други страни-членки на ЕС, които вече са на британска територия, няма да получават жилищни помощи до април тази година.

Вътрешният министър Тереза Мей и този на труда и пенсионното осигуряване Иън Дънкан Смит заявиха пред британския вестник "Дейли Мейл", че ще се предотврати експлоатацията на британската система за социално подпомагане. Безработните имигранти ще имат достъп само до помощи за търсене на работа за период от 6 месеца. Тримесечна забрана за помощи за безработни вече е в сила, пише БГНЕС.

Забраната идва след отпадането на ограниченията за работа на българи и румънци във Великобритания в началото на тази година.

"Хората от чужбина вече не може да се надяват, че ще дойдат тук и ще получат нещо в замяна на нищо", казаха британските министри пред "Дейли мейл" и добавят, че имиграцията изключително много е допринесла за Великобритания, но трябва да бъде контролирана.

Очаква се 3-месечната забрана за помощи за безработни имигранти да бъде удължена.

Бъдещи мерки

Освен мерките, които вече са в сила, Лондон се готви да поставя и други пречки пред имигрантите от България и Румъния. Иън Дънкан Смит заяви, че Великобритания работи заедно с още няколко европейски правителства - на Италия, Германия, Холандия и Финландия - за отлагане на правото на обезщетения, които българските и румънските работници могат да поискат, когато се преместят от една европейска страна в друга.

Друга мярка, предложена лично от Дейвид Камерън, е да се спрат социалните помощи за всички имигранти, които не знаят английски език. Сред мерките на правителството е и прекратяване на печатането на документите на чужди езици. Идеята е така да се възпрепятстват плащанията за имигранти, които ползват преводачи в бюрата на социалните служби.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес