Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имигрантите от Източна Европа по-активни икономически от британците, казват четири европейски държави

29 ноември 2013, 17:09 часа • 27980 прочитания

Правителствата на четири страни от Централна Европа огласиха съвместна декларация с призив Великобритания да избягва "избирателното прилагане" на нормите на европейското право, предаде БГНЕС. Поводът за декларацията е намерението на Лондон да ограничи притока на имигранти от Източна Европа чрез нови мерки след падането на ограничението на британския трудов пазар за граждани на България и Румъния на 1 януари 2014 година.

"Свободното придвижване на хората е крайъгълен камък на европейската интеграция", се казва в декларацията на министрите на външните работи на Унгария, Полша, Словакия и Чехия. Вишеградската четворка смята, че мигрантите от Централна и Източна Европа, чиято численост според премиера Дейвид Камерън е около един милион души, ще донесат огромна полза на британската икономика.

"Мигрантите от Централна и Източна Европа са по-млади и икономически по-активни, отколкото местната работна сила. Освен това техният принос в Брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство е значително по-висок от облагите, които те получават", подчертават външните министри на четирите страни.

По-рано днес заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг официално попита Великобритания иска ли да остане член на Европейския съюз и предупреди Лондон, че трябва да приеме принципа за свободно движение на работна ръка и в случая на България и Румъния. Това е основен принцип в Договора за ЕС, припомни тя.

В сутрешния блок на bTV бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси припомни, че Великобритания може да бъде съдена, ако въведе дискриминационни мерки срещу българи и румънци.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес