Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eрдоган и Шулц ще обсъдят отношенията Анкара-Брюксел

01 септември 2016, 10:14 часа • 574 прочитания

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще посети Анкара, където заедно с президентът на страната Реджеп Ердоган ще обсъдят отношенията Турция – ЕС. Двамата лидери ще разговарят още за възникналите спорни въпроси след опита за преврат от 15 юли.

На заседание на външната комисия на ЕП тази седмица депутатите решиха, че Турция все оше не е готова за членство в ЕС, както и за сваляне на визите за пътуване в шенгенското пространство. Такова становище и еврокомисарят за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер, пише Topnovini.bg.

Брюксел ще изисква Анкара да изпълни поетите ангажименти, за да бъде отменен визовият режим, коментира говорител на Еврокомисията. От своя страна Турция настоя до октомври да влезе в сила безвизовият режим за турски граждани, в противен случай ще спре изпълнението на подписаното през март споразумение за спиране на мигрантския поток и Европа ще бъде поставена пред бежански риск.

„Председателят на Еврокомисията няколко пъти през последните седмици заявяваше в интервюта нашата позиция, че ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към него. И ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост”, посочи по-рано Александър Винтерщайн, говорител на ЕК.

Очаква се следващата седмица на посещение в Анкара да пристигнат върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокимисарят по разширяването Йоханес Хан.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес