Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атентаторите от Париж и Брюксел взели хиляди евро социални помощи

05 август 2016, 07:38 часа • 1755 прочитания

Минимум 50 000 евро социални помощи са взели петима от атентаторите в Париж и Брюксел, твърди една от най-авторитетните американски медии The Wall Street Journal. В информацията се посочва, че "някои от заподозрените" са вземали помощи точно преди извършването на атентатите.

Според американската медия Салах Абдеслам, който беше преследван дълго време след атентата в Париж и е считан за един от организаторите му, е взел около 19 000 евро помощи за безработица. Как е станало това след като той е бил собственик на бар все още не е известно, отбелязва изданието, пише в. "Сега".

Заради тази информация директорът на белгийското финансово разузнаване Филип де Костер призова властите да затегнат контрола при изплащането на социални помощи. Той поиска по-добра координация между силите за сигурност и социалните служби в Белгия, за да не се дават социални помощи на "заподозрени в тероризъм". По закон в Белгия обаче помощи не се дават само на доказано виновни в съда за терористична дейност т.е. за да се изпълн желанието на Де Костер, трябва да има промяна в закона.

Терористичните нападения на летището и метрото в Брюксел от 22 март убиха 32 души. Нападенията в Париж от 13 ноември 2015 г. струваха живота на 130 души, а други 350 бяха ранени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес