Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 месеца остава извънредното положение във Франция

19 ноември 2015, 14:14 часа • 3098 прочитания

Националното събрание на Франция одобри удължаването на извънредното положение в страната с още 3 месеца., съобщава БГНЕС.

То бе въведено от президента Франсоа Оланд веднага след кървавата баня от 13 ноември, когато терористите ислямисти избиха на няколко места в Париж 129 невинни граждани от различни националности, а стотици други бяха ранени. Въведената от стопанина на Елисейския дворец мярка бе за срок от 12 дни и искането за нейното удължаване трябваше да се гласува от парламента на страната.

В началото на днешното парламентарно заседания министър-председателят Манюел Валс предупреди за опасността от използване на химическо или биологическо оръжие от терористите.

Той се обяви и за по-строги мерки за пристигащите от Близкия изток. Премиерът заяви, че всички френски граждани и жители на Франция при завръщането си от „горещите точки” в Близкия изток и други региони трябва да получат официално разрешение.

„Това е логично продължение на приетите през 2012 г. мерки, които забраняват връщане на територията на Франция на лица, заподозрени в екстремистки възгледи", каза Валс. „Искаме да въведем строг контрол за тези, които се връщат във Франция, след така наречения „джихад”.

Тези хора представляват сериозна заплаха за националната сигурност“, добави френският премиер. Според него, тайните служби разполагат с информация за 966 френски граждани, които са се включили във войната в Сирия и Ирак. От тях 142 са убити, 588 все още са там, а 247 са се върнали във Франция.

Валс също така призова европейските страни да приемат мерки, които да улеснят споделянето на информация за пътниците в самолетните полети. Това според него е нужно, за да „се гарантира възможността за проследяване на движението в Европейския съюз” и е „условие за колективната ни сигурност”.

Извънредното положение предоставя повече права на силите за сигурност. Френските полицаи ще могат да носят оръжие и когато не са на работа. Това гласи заповед на полицейските началници в страната. Те ще могат да използват пистолетите си, в случай на терористична атака, стига да носят полицейска лента на ръката си, за да „няма объркване”, пише още в директивата, цитирана от Франс прес.

В петък се очаква законопроектът да влезе в Сената (горната камара на парламента).

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес