Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов предмет ще вдига гражданската култура на децата

29 декември 2014, 15:08 часа • 51735 прочитания

Защо да гласуваме, как да протестираме, за какво да тормозим чиновниците и какво работят различните институции. Отговорите на тези и други подобни въпроси влизат в учебната програма под формата на нов предмет - "Гражданско образование".

С часовете по политическа и гражданска култура, предполага се, децата ще научат и какво работят всички останали държавни институции.

И сега в училище се преподава гражданско образование – но само в XI и XII клас, информира Нова телевизия. Опитът обаче показал, че това не стига. А резултатът е, че дори вече възрастните българи не знаят къде и как да си търсят правата и разрешават проблемите.

"Всички виждаме на избори, че за съжаление младите хора не са активни, не искат да участват или просто казват – мен това не ме интересува", коментира Милена Дамянова, бивш зам.-министър на образованието от ГЕРБ.

Идеята се посреща с ентусиазъм. Въпреки това някои ученици смятат, че I клас е прекалено рано да се започва обучение по гражданска култура. Депутатите обаче не смятат така. Според Иван Иванов увеличаването на този вид култура трябва да започне още от предучилищна възраст. Това може да се случва през различни игри и приказки.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес