Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 млн. лв. държавни пари ще отидат за частни училища и детски градини

26 октомври 2017, 09:00 часа • 1652 прочитания

Около 7 млн. лв. за държавно финансиране на частните училища и градини са заложени в проектобюджета на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев след заседание на образователната комисия в парламента.

Такова подпомагане ще получат само училищата, които заявят желание да получат субсидия.

Държавното финансиране за частните школа не е безусловно, припомня "Монитор". Ако искат да получат субсидия от хазната, те ще трябва да осигурят безплатно обучение за 20% от децата – като това могат да бъдат ученици с изявени дарби или със специални образователни потребности.

С 402 млн. лв. повече средства се планират за системата на предучилищното и училищното образование, съобщи още Вълчев.

Освен за учителски възнаграждения и осигуровки, ще има допълнително средства за педагогически съветници, ресурсни учители и за стипендии за осмокласниците, които от тази учебна година също имат право на награди за успех.

По думите на Вълчев в следващите години ще се говори и за строеж на нови училища в големите градове. Необходимостта от налагане на едносменен режим на обучение също изисква повече школа. Такива са построени в Съединение и Садово, Пловдивска област. Съвсем скоро бяха заделени и пари за ново училище във Варна.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес