Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвсем скоро ще можем да правим доста по-евтино банкови преводи в евро към и от еврозоната

05 ноември 2018, 18:35 часа • 2696 прочитания

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент одобри предложението за Регламент за трансграничните плащания. Докладчик по регламента е българският евродепутат от квотата на ГЕРБ Ева Майдел.

По думите ѝ, регламентът ще ограничи таксите, които българите плащат при получен превод в евро. Сега те са между 30 и 50 лева за превод от само 10 евро, твърди Майдел. И казва, че с новия регламент българите ще спестяват поне по 30 лева за превод от 10 евро, като таксата ще стане символична - 2 до 3 лева на 10 евро превод. Става въпрос както за поръчители на преводи, така и за получатели.

"Целим да намалим таксите за презграничните преводи до нивата на таксите за вътрешни преводи в националната валута на една държава. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга. Целта е да сместим между 3-4 млрд лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън еврозоната и да ги поставим при равни условия на третиране с тези от страните, използващи еврото. Трябва да е ясно, че подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на ЕС, а не от всяка държава поотделно", добави ТМайдел.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги.

Очаква се регламентът да влезе в сила окончателно в началото на 2019 година, като преди това трябва да мине през пленарна зала в Европейския парламент и да има съгласие от Европейския съвет.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес