Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семерджиев: Цените на тока са справедливи

03 юли 2012, 17:39 часа • 4071 прочитания

"Цените (на тока - бел.р.), според нас, са справедливи. Не приемам обвинения към комисията. Работата й е напълно открита и ясна за обществото".

Това заяви днес на брифинг в НС председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод обществените реакции, свързани с рязкото покачване на цените на тока.

"Нападките, че има нещо тайно и секретно в държавната комисия не е в полза на потребителите, а в полза на монополите, тъй като те се възползват от всеки такъв факт, за да атакуват решенията на комисията във ВАС", допълни той. Може да има някъде малки промени, които засегнаха някои от потребителите, но всяка стотинка, която плаща потребителят в България се знае къде отива, каза той.

Сега изготвяме мотивите за нашето решение. Очакваме, разбира се, пак да има дела, тъй като много от частите от бизнеса не са доволни от нашето решение, добави Семерджиев.

"Определено част от индустрията ще пострада от по-високите цени, но ще пострадат и потребителите. Така че всички равномерно ще понесат тежестите", е неговото мнение.

Тази година тежестите се основават на добавките, задължения към обществото и най-голямата е за зелена енергия, коментира Семерджиев. Аз мога да ви гарантирам, че това е за последен път, тъй като такъв бум, какъвто имаше в последните два месеца определено няма да има, защото са взети всички мерки и на законодателно ниво, и от гледна точка на нашите правомощия като комисия да не допуснем прегряване на пазара за възобновяеми източници, каквото за съжаление се случи в последния месец и половина, смята той.

В резултат на всичко това ние наистина ще имаме една по-висока цена на електроенергията, но с нея ще подкрепим и бъдещето, тъй като зелените енергии са бъдещето, смята Семерджиев. Тогава зелените енергии ще дават по-евтината електроенергия, сега те са скъпи, защото са нови и технологиите са скъпи, добави той. Търсим баланса, така че да не се натоварват прекомерно потребителите с плащането за зелена енергия, посочи той.

Семерджиев повтори рефрена на редица висши представители във властта сега и в миналото: нося си оставката в джоба. Но добави, че няма сам да си я подаде и да напусне поста си в ДКЕВР.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес