Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязък скок на заетостта в САЩ, безработицата е на най-ниското си ниво от десетилетия

03 февруари 2023, 17:10 часа • 1636 прочитания

През миналия месец в САЩ неочаквано са се увеличи работните места, а безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от повече от пет десетилетия.

САЩ са добавили 517 000 работни места през януари след петмесечно забавяне на наемането на персонал, а нивото на безработицата се е понижило до 3,4%, се казва в доклад на Министерството на труда, цитиран от АФП.

Данните опровергаха очакванията за по-нататъшно намаляване на броя на работните места и отбелязаха рязко увеличение в сравнение с 260 000 през декември.

Тъй като централните банкери започнаха агресивна кампания за ограничаване на бързо растящата инфлация, ключова област на безпокойство е пазарът на труда. Търсенето надвишава предлагането на персонал, а работодателите се стремят да задържат персонала, който може би трудно са намерили по време на пандемията.

ОЩЕ: Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията

Макар че безработицата обикновено се повишава с нарастването на лихвените проценти, процентът на безработните се задържа на исторически ниски нива.

Федералният резерв също така следи растежа на заплатите поради опасения, че повишените възнаграждения могат да доведат до инфлация в сектора на услугите.

През януари средното почасово заплащане се е повишило с 0,3% до 33,03 долара, съобщи Министерството на труда.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес