Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лято 2016 може да е най-успешното за българския туризъм

17 септември 2016, 14:30 часа • 1981 прочитания

Прогнозите ни показват, че ще посрещнем между 4,8 и 5 млн. чуждестранни туристи през този летен сезон, което ще бъде рекорд. Това стана ясно от изказване на министъра на туризма Николина Ангелкова.

„За първите седем месеца на 2016 г. (от януари до юли), България е посетена от 4,5 млн. чуждестранни туристи, което в сравнение със същия период на 2015 г. е ръст от близо 17%“, съобщи Ангелкова. През първите седем месеца има общо около 14 млн. нощувки, което представлява над 18% ръст на годишна база, а приходите от тях възлизат на около 665 млн. лв. „Тези данни показват, че усилията, които полагаме, за да постигнем основната ни цел – да превърнем страната ни в целогодишна туристическа дестинация, дават резултати“, коментира още Ангелкова в предаването „Седмицата“ на Дарик радио и добави, че ако тези темпове се запазят до края на годината, 2016 ще се окаже най-успешната за българския туризъм.

Това лято се наблюдава завръщане на туристите от Франция, Полша, Чехия, Унгария и се запазва интересът от традиционните големи пазари за българския туризъм като Румъния, Германия, Великобритания, Израел и др., стана ясно от думите на министъра. „Много добри резултати постигаме на пазар Русия“, подчерта тя. Според данните на Министерството на външните работи руските визи, издадени в българските консулства в периода април-август, са над 260 хил., като ръстът в сравнение с предишната година се движи между 20 и 30%. Тази данни идват на фона на информация за общ спад на руските пътувания в световен мащаб - според данни на Съюза на руската туристическа индустрия, разпространени в медиите, броят на руските туристи, пътували в чужбина през първото полугодие на 2016 г., е намалял с около 28% в сравнение с предходната година.

Очаква се около половин милион българи да пътуват в страната ни през почивните дни около 22 септември. Предпочитани са морските курорти, но има пътувания и към вътрешността на България. Ангелкова коментира още, че цените на Черноморието са по-ниски с около 30% от летните оферти. Планинските ни и спа курортите също готвят специални предложения за почивните дни.

„Туристопотокът между България и Гърция е сравним, като за първите седем месеца около 630 хил. българи са били в южната ни съседка, докато 600 хил. гърци са дошли в страната ни“, каза министър Ангелкова в отговор на въпрос за предимствата на южната ни съседка. Тя добави, че се наблюдава устойчиво нарастване на пътуванията и в двете посоки. В абсолютни стойности над 286 хил. гърци са дошли в България през юни и юли, докато около 216 хил. българи са били в Гърция за същия период, като данните за гръцкия туристопоток са формирани на база реализирани нощувки. „За нас е много важно, че се запазва интересът на българите да пътуват в страната си. Статистиката показва ръст на вътрешния туризъм от около 11% за първите 7 месеца на годината“, каза министърът на туризма. Тя допълни, че в активния период на отпуските, юни и юли, над 800 хил. българи са отседнали в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в България (отново ръст от около 10%).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес