Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква трябва да бъде новата линия на бедност у нас?: Мнението на икономисти

17 септември 2024, 08:58 часа • 551 прочитания

Линията на бедност влияе върху размера на социалните плащания. 730 000 души са засегнати от нивото ѝ. Това заяви доц. Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК, в ефира на Нова телевизия. 

ОЩЕ: Работодателите подкрепиха новата линия на бедност, синдикатите - не

Добромир Иванов от Българската предприемаческа асоциация каза, че не знае колко души реално имат нужда от това. И обясни, че има много хора, които укриват доходите си. "Строителни работници взимат по 5-7 000 лв., а се осигуряват на половин ден на минимална работна заплата”, даде пример той.

"Доходите растат заедно с инфлацията. Тъй като линията на бедност зависи от доходите на домакинствата, това значи, че и тя се движи заедно с общото ниво на доходите в страната”, каза от своя страна икономистът Стоян Панчев. 

ОЩЕ: Съюзът за стопанска инициатива подкрепя повишаването на линията на бедност

"Доходите в частния сектор се повишиха когато се повиши инфлацията. След това публичния сектор започна да вдига доходите. Ако заплатата ви сега е с 30% по-висока от лятото на 2021 г., значи сте на същото ниво”, изчисли Панчев. Според него внасянето на работници от чужбина няма да вдигне заплатите, напротив.

Ножаров смята, че задължително трябва да има „пари срещу реформи” в държавния сектор. "Да се постигне определен резултат, за да се дават пари в съответния сектор. Трябва обаче да се спре практиката за 100% дивиденти от държавните предприятия", категоричен е той.

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес