Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт от МЗХ опроверга предупрежденията за новия Закон за земеделските земи

05 декември 2019, 09:18 часа • 3784 прочитания

Започнахме да правим промени в Закона за земеделските земи и за да защитим малките собственици на земеделска земя. Това заяви Кирил Стоянов, експерт дирекция „Поземлени отношения и комасация” от МЗХ.

На въпрос на bTV дали ще има „кражба” на земя от малки собственици, Стоянов увери, че процедурата по комасация е „страхотно демократична”. Тя била създадена по холандски модел и вече имало 6 случая с тестове как става всичко. Всеки собственик е равен – глас срещу глас, независимо кой с колко имоти участва.

Винаги комасацията се случва по желание на собствениците, но министерството прави план, обясни експертът и отрече, че ще има „прикачване” на земя на собственик, който е решил да не участва. И предупреди, че липсата на комасация в България пречи например да се съревновава в Турция, където този инструмент действа и оттам „идват дините по 7 стотинки”.

Стоянов е категоричен, че предупрежденията на Мая Манолова срещу законовите промени не са основателни. Но той призна, че е взето решение на Министерски съвет за удължаване на обществените обсъждания за промените с 12 месеца – заради разгорещени дебати. Въпреки това експертът смята, че не хора като Манолова са довели до това решение, а има други спорни моменти – например, държавата искала да се прекратят стари договори, сключени от един съсобственик и ощетяващи други съсобственици, но едни желаят това да мине през закон, а други – не.

Какво казаха от партия "Възраждане" за закона - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес