Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деница Сачева: С мерките на правителството почти една 1/3 от договорите бяха изсветлени

17 декември 2020, 18:50 часа • 1669 прочитания

"Тези, които бяха затворени със заповеди от местни органи от края на октомври и ноември, ще получат парите си преди празниците. Тези, които сега трябва да кандидатстват, ще получат парите си през януари". Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите й мярката "Запази ме" продължава до 31 януари.

"Другите две мерки - 60/40 и 80/20, имаме готовност да продължат до края на месец март", каза още тя. "Мерките на правителството за запазване на заетостта доведоха до това, че в сектора на хотелиерството и ресторантьорство почти една 1/3 от договорите бяха изсветлени", обяви министърът на труда и социалната политика.

Според нея социалните помощи са достъпни за всички, които нямат доходи. "Като се започне от еднократна помощ, месечните за отопление, за топъл обяд. Обявихме и новата процедура за 85 млн. лв за патронажна грижа, общините могат да кандидатстват, за да осигурят патронажна грижа за своите уязвими граждани", заяви министър Сачева. Тя допълни, че през ноември безработицата е била 6,7% през края на ноември, а към 15-ти декември е 6,88%. "Може би ще приключим с малко по-висока безработица през декември, но отново ще бъде едноцифрено число", обясни Сачева.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес