Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Ще има промяна при отдаването на концесии

24 март 2012, 16:33 часа • 8436 прочитания

"Ще има промяна при отдаването на концесии." Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде Агенция Фокус.

Борисов посочи, че има концесии от 2000-2001-2002 г., които са дадени и до момента няма никакви плащания.

"Иван Костов раздаде навремето предприятията на толкова много хора и от него трябва да се търси отговорност", каза Борисов. Запитан защо не е направена досега ревизия на "Горубсо - Мадан", той каза: "На кое по-напред да се направи ревизия – на Кремиковци ли, Цанков камък ли, Белене ли. От 22 години насам е имало грабежи".

На въпрос дали ще бъдат дадени ръководството и предприятието на прокуратурата, премиерът Бойко Борисов каза, че прокуратурата по закон може да се самосезира и ако иска може да го направи.

Борисов посочи, че след като е видял как страдат хората в Мадан е решил, че ще направи всичко възможно, за да им помогне. Имало и вариант да се изплатят заплатите от Банката за развитие, но това нямало да бъде правилно, защото всяко предприятие, изпаднало в подобно положение, ще разчита на това. Има уверение от банките, че по сметките на работниците са преведени заплати в размер на 1,2 млн. лева.

"Помогнахме на хората, защото нямат друга алтернатива в Мадан, няма какво да работят и с какво да изхранват семействата си", каза още премиерът Бойко Борисов.

Новият концесионер и работниците в "Горубсо - Мадан” имат готовност да започнат работа в първите дни на новата седмица. Това каза в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Вече се купуват каски, самоспасители и работно облекло за миньорите. Министърът каза, че имат уверение от концесионера, че ще се подобрят условията на труд за работниците, както и че ще започне работа по отстраняване на всички забележки от Инспекцията по труда. Той каза още, че се подготвя споразумение с Националната агенция за приходите (НАП), с което да се изплащат осигуровките на миньорите.

Започнало е изплащането на дължимите заплати на работниците в "Горубсо - Мадан". Издължават се сумите за миналата година май, септември, октомври, ноември и декември. От 400 до 1000 лева са получили работниците от едната от банките. Очаква се и през втората банка да получат. Изплащат се задълженията персонално на всеки един, защото са се дължали заплати от май, септември, октомври, ноември и декември. Тъй като хората са били объркани, не са знаели кой колко има да получава и затова е поискана персонална информация съгласно кодекса всеки един да получи каква сума му се дължи и извлечение от ведомостта, каза Валентин Никифоров от КНСБ.

Над 700 нови работни места ще бъдат открити през 2012 г. в Мадан. Това заяви пред журналисти в Мадан новият концесионер на "Горубсо - Мадан" Николай Вълканов. "Наясно сме какво ни чака и че сигурно "Горубсо - Мадан" има още задължения, които никой не ги знае, но ние знаем как да се справим и сме доказали, че можем и ще го направим", каза Вълканов.

За сравнение той посочи, че в "Горубсо - Златоград" миньорите не са имали забавяне на заплатите, дори понякога ги получавали по-рано. "Със започването на работа в "Горубсо - Мадан" смятаме да възстановим дейността и на рудниците "Върба", "Печинско" и "Шахоница", както и да подновим работата в обогатителната фабрика в Рудозем. По този начин ще се добива много повече оловно-цинков концентрат, ще се увеличи производството, а оттам и Брутният вътрешен продукт", допълни Николай Вълканов.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес