Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безработицата у нас по-висока сред мъжете, отколкото при жените

03 ноември 2022, 15:17 часа • 2523 прочитания

Регистрираната безработица у нас е по-висока сред представителите на мъжкия пол, отколкото при жените за разлика от средните стойности в Европейския съюз, където се наблюдава обратната тенденция.

Безработицата сред мъжете в България достига 4.9% през месец септември тази година, докато при дамите безработицата възлиза на 4.3%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

В същото време средното ниво на безработицата в ЕС възлиза на 5.7% при мъжете и 6.4% при представителите на женския пол. В страните от еврозоната разликата е дори по-висока – безработица от 6.2% сред мъжете и 7.1% при жените.

По-висока безработица при мъжете спрямо жените не е само български патент, тъй като при близо половината страни от ЕС се отчита същата тенденция. Средният размер на регистрираната безработица в ЕС е по-висок при мъжете заради редица страни, където се наблюдава голяма разлика в дела на безработните мъже и жени в полза на втората група. Така например безработицата сред мъжете в Гърция е 9.2%, докато при жените достига цели 15%. Положението е сходно в Испания – 10.8% безработица при мъжете и 15% при цените.

В същото време безработицата в Германия, която е най-голямата европейска икономика, при мъжете възлиза на 3.2%, докато сред жените е 2.7%.

Общата безработица в ЕС през септември достига 6%, като запазва нивото си от преходния месец. Конкретно за еврозоната безработицата е 6.6%, което представлява понижение от 0.1 процентен пункт на месечна база. Това означава, че общият брой на регистрираните безработни в ЕС възлиза на 12.9 млн. души към края на септември, от които 10.9 млн. души са граждани на страни от еврозоната.

Общата безработица в България достига 4.6% през септември, запазвайки равнището си от предходния месец и оставяйки на по-ниско ниво спрямо средното за ЕС. Броят на безработните у нас е приблизително 151 000 души.

Най-висока обща безработица се отчита в Испания (12.7%), Гърция (11.8%), Кипър (8%) и Италия (7.9%). Най-ниско ниво през септември се наблюдава в Чехия (2.2%), Полша (2.6%), Малта и Германия (по 3%).

Младежката безработица (хора под 25-годишна възраст) в ЕС нараства до 14.6% през септември, спрямо 14.3% през предходния месец. В България младежката безработица е 14.1%, като се увеличава спрямо месец август, когато равнището бе 13.8%.

Още: Всеки пети европеец застрашен от изпадане в бедност: Къде се нарежда България?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес