Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-малкият град в света?

26 декември 2022, 13:44 часа

Най-малкият град в България – Мелник, който по данни от НСИ от последното преброяване на населението през изминалата 2021 година може да се похвали с едва 171 жители и е по-малък от цели 2500 родни села, изглежда огромен в сравнение с най-малките градове в света, наброяващи шепа жители. Свикнали да говорим и слушаме за световните мегаполиси, които са най-популярни сред туристите, често пропускаме, че не само в България, но и по целия свят са разпръснати малки градчета, които спокойно могат да бъдат сбъркани с малки селца. При това селца, които са на път да се обезлюдят. Като оставим настрана абсурдната история на град Бъфорд в САЩ, дълги години населяван от един-единствен човек, който след смъртта на съпругата си и заминаването на сина си е останал единствен негов жител, най-малкият град в света е населяван от едва 23-ма души.

Кои са 5-те най-малки градове в България?

Най-малкият град в света

Най-малкият град в света се намира в Хърватия. Хум е градче, чието население е около 20-тина души. Градът е световно признат като най-малкият град в света и вписан в книгата на рекордите на Гинес като такъв. Най-любопитният факт, свързан с градчето, е, че новозаселници не са добре дошли. Забрана, датираща от 60-те години на миналия век, не разрешава на нови хора да се заселват в Хум. Още по-любопитно е, че там функционира местна кръчма, макар градчето да има шепа жители. Вероятно тя обслужва нуждите на туристите, дошли да опитат традиционна местна напика на над 2000 години, която са консумирали келтите. Въпреки че в Хум има едва 20-тина души, кмет се избира всяка година, като изборът се прави от мъжете – старците, носещи името „съвет на глупците“.  Хумористично, нали? Но е живата истина.

Кои са най-новите градове в България?

Други най-малки градове в света

С население почти равно на населението на най-малкия град в света е Рабщайн над Стражелой, намиращ се в Чехия. Градът има едва двама-трима жители повече от тези на Хърватския град Хум. Рабщайн може и да не е най-малкият град в света, а да държи второто място, но пък е най-малкият град в Европа. Единствената му улица обаче е винаги пълна с туристи, които са многобройни за разлика от местното население. Старинна църква, древен каменен мост, бароков замък са само малка част от забележителностите, които правят Рабщайн толкова популярна дестинация.

На трето място е български град, а именно Мелник, за който ви разказахме. Той приключва и класацията за най-малките градове в света. Разбира се има и други малки населени места, наричащи се градове, но броят на местните им жители надхвърля този на изброените три града. Страната ни е ярък пример за това – големите градове в България  се броят на пръстите на ръцете за разлика от малките градове, чието население често е по-малко от това на най-големите ни села.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес