Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво ще се случи с вас, ако започнете да спите без възглавница

12 юли 2021, 14:51 часа

Специалистите по съня в Ню Йорк вярват, че спането без възглавница има многобройни предимства? Нека да разгледаме първите 5 предимства на съня без възглавница.

1.Предотвратява болки в гърба

Повечето хора в крайна сметка използват възглавници, които не поддържат естествената извивка на гръбначния стълб. Някои възглавници предизвикват неестествено положение на тялото за сън. Поддържащите възглавници също не са дълготрайни.

2.Помага за справяне с болки във врата

Много от възглавниците не успяват да предложат правилната опора и влошават позите за сън. Ако не използвате възглавница, главата ви лежи в естествено положение. Тази поза също така предотвратява увреждането на нервите и напрегнатите мускули, така че изпитвате по-малко болка. Прекалено меките възглавници също нарушават притока на кръв към врата.

3. Борба с главоболието

Може да сте преживели събуждане с главоболие или чувство на замаяност. Вината може да е във вашата възглавница. Опитайте да спите без възглавница и вижте дали ще ви е по-добре на следващия ден. Спането с меки възглавници ограничава притока на кръв към главата, като отрязва част от обичайното подаване на кислород към главата. Сутрешното главоболие може да се дължи на нарушаване на разпределението на кислорода в главата ви.

4. Облекчава стреса

Ако спите в грешна позиция заради възглавницата, вероятно цяла нощ ще се въртите. Така стресът се увеличава, а той от своя страна може да доведе до други психични и здравословни проблеми. След като имате по-малко нарушения на съня, качеството на съня помага на тялото да изравнява хормоните на стреса. Освен това, след спокоен нощен сън, може да почувствате с повишена енергия на следващия ден.

5. Предотвратява акнето по лицето

Можете да избегнете акнето, ако спите без възглавница. Това е така, защото акнето е резултат от натрупване на мръсотия и масло по лицето и запушване на порите. Възпалението може да причини подуване, зачервяване и дори инфекции. Лицето ви обикновено е залепено към възглавницата ви през повечето време през нощта. Вероятно не перете калъфките си всяка вечер. Така че кожата ви е изложена на слюнка, прах и пот, което го прави място, където живеят бактерии. Това може да доведе до акне по лицето.

Странична поза

Спането отстрани се счита за най-здравословното положение за сън. Но ако използвате възглавница без подходяща опора, това не е така. Нужна е възглавница, която може да поддържа гръбнака изправен, докато спят. Спящите на една страна не трябва да спят без възглавница.

Спане по гръб

Спящите по гръб трябва да се опитват да поддържат нивото на шията с останалата част на гръбначния стълб. Заоблените възглавници, които поддържат врата, цервикални възглавници или възглавници с вградена опора за врата, също са добри варианти.

Спящи по корем

Въпреки че спането по очи  може да помогне за облекчаване на хъркането, се счита за най-нездравословното положение на съня. Тази позиция ви принуждава да завъртите главата и врата си на една страна, което може да доведе до нестабилност на гръбначния ви стълб.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес