Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли, че можете да ядете листата на тиквата? Ето как и защо

22 май 2024, 08:10 часа

Известна със своя ярко оранжев цвят и сладък земен вкус, тиквата е едно от най-обичаните есенни изкушения. Но есента е далеч и ние съвсем не сме готови да мислим за нея! Днес обаче ще обърнем внимание на листата на тиквата!

Оказва се, че тиквените листа са годни за консумация - питателни и вкусни. Освен това използването им ще ви помогне да извлечете максимума от вашите тиквени растения, а и ще се сдобиете с редица ползи за здравето.

Ползите за здравето от тиквените листа

Антиоксиданти

Като за начало, те са богати на антиоксиданти като бета-каротин (който също се намира в самата тиква), флавоноиди и витамин С. Антиоксидантите помагат на тялото ви, като се борят със свободните радикали или вредните молекули, които в големи дози могат да причинят клетъчно увреждане и да увеличат риска от хронични заболявания като рак, диабет и хипертония.

Основни минерали и витамини

Тиквените листа също са богати на основни минерали - калий, който е необходим за мускулните спазми, баланса на течностите и химическата сигнализация между невроните. Други минерали, които присъстват в големи дози в листата от тиква, са калций и магнезий, които участват съответно в здравето на костите и мускулната функция. Нещо повече, тиквените листа съдържат малко, но забележително количество фолиева киселина или витамин В9.

Как да консумирате тиквени листа?

Тъй като тиквените листа обикновено не се продават в супермаркетите, ще трябва да ги наберете от собствената си градина или да потърсите на някой фермерски пазар.

Преди да готвите или консумирате тиквените листа, ги измийте като маруля. За да съхранявате пресни листа, увийте ги в хартиена кърпа и ги поставете в херметически затворен съд в хладилника. За по-дълго съхранение ги поставете във фризера.

Тиквените листа имат растителен "зелен" вкус, много подобен на спанак, шарен боб и броколи. Освен това те са една идея по-горчиви от зеле и манголд.

В Западна Африка и Индия тиквените листа често се използват в ястия като супи, яхнии и къри. Те също биха били фантастични дори само задушени с малко зехтин, чесън, домати и подправки.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес