Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златните правила за силно и здраво тяло след 40-годишна възраст

19 септември 2024, 14:55 часа

Най-ефективният начин за бърз метаболизъм и здраво тяло след четиридесет е да имате солидна мускулна маса. Това е необходимо и за поддържане на телесното тегло. Постигането на тази цел често става трудно. Това се дължи на липсата на информация за важността от физическа активност и нуждата от протеини.

Още: Коя закуска спомага за понижаването на холестерола

Какво показват проучванията

Проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, изяснява връзката между протеините, мускулите и физическата активност. В това проучване са участвали 1863 жени и мъже на различна възраст и тегло.

Резултатите от проучването потвърждават, че хората, които консумират повече протеини, имат 10 процента по-голяма издръжливост и сила. Мускулната маса на хората, които консумират повече протеини, е с 25 процента по-голяма от тези, които не консумират протеини.

Изследователите потвърждават, че човек трябва да консумира 1,6 грама протеин на всеки килограм телесно тегло. Така че, ако човек тежи 60 кг, той трябва да приема 96 грама протеин на ден.

Прегледите на подобни проучвания, показват, че хората на средна възраст и тези, които извършват интензивна физическа активност, трябва да увеличат приема на протеини. Учените не са привърженици на консумацията на прекомерни количества протеини. Според тях, ако човек приема повече от 1,6 грама протеин за всеки килограм от теглото си, той няма да има повече мускули.

Протеин на растителна или животинска основа

Изборът на правилния източник на протеин е от съществено значение за натрупването на мускулна маса. Експертите казват, че както растителните, така и животинските протеини са добри.

Ефикасни са за формиране на идеална мускулна маса без мазнини. Всъщност консумацията на протеини по всяко време на деня предлага същите ползи, както при консумацията им след физическа активност.

Още: Природни средства: Бадеми в мед и техните невероятни ползи за здравето

Храни, богати на протеини

Морски дарове, птиче месо, млечни продукти, яйца и боб са сред най-богатите на протеини храни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес